Stahl Europe realiseert nieuw magazijn voor gevaarlijke stoffen

Stahl Europe in Waalwijk heeft een nieuw magazijn voor gevaarlijke stoffen. De multinational, gespecialiseerd in leerbewerking en coaten van flexibele en niet-flexibele materialen, heeft voor het advies en ontwerp de hulp van ingenieursbureau  Archicom ingeroepen.

Stahl Europe is strategisch gevestigd in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Het heeft zeven productielocaties wereldwijd en 1.200 mensen in dienst. Vooral de grondstoffen voor de eindproducten zijn opgeslagen in het nieuwe magazijn dat een oppervlakte heeft van 1900 vierkante meter, een gemiddelde hoogte van acht meter en geschikt is voor ADR-geclassificeerde stoffen.

Archicom vroeg in opdracht van Stahl Europe de benodigde vergunningen aan, zette de aanbestedingsprocedure uit en begeleidde de bouw van het nieuwe magazijn dat aan de zogenoemde PGS 15 norm voldoet. In de PGS 15 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd.

CO2-blusinstallatie

Bij de bouw van de nieuwe opslag lag volgens Archicom de keuze voor een CO2-blusinstallatie voor de hand. Er liggen namelijk brandbare vloeistoffen zoals chemicaliën en hulpmiddelen voor de leder- en schoenenindustrie, industriële coatings, impregneermiddelen, kleurstoffen en pigmenten, synthetische verven en lakken, opgeslagen.  Deze kunnen makkelijk vuur verspreiden. Door het inbrengen van CO2 wordt de zuurstof verdreven en daarmee de ontbrandingsmogelijkheid van de goederen weggenomen.

De blusinstallatie heeft intussen de zogeheten CO2 life test succesvol ondergaan. Bij deze test dient het gehele ADR-magazijn binnen twee minuten te worden gevuld met circa 18 ton CO2-gas. Alle direct betrokken medewerkers zijn professioneel getraind om met deze blusmethode om te gaan.