Staay Food start revolutie in slateelt
Staay Food investeert ruim 8 miljoen euro in een ultramoderne fabriek voor de productie van luxe slasoorten in Dronten. Een revolutionair plan. De sla komt immers niet langer van de volle grond of uit de kas, maar uit een met ledlampen verlicht gebouw. City farming heet het fenomeen, aldus het FD van 2 maart 2017.
Het familiebedrijf Staay Food is al jaren actief in de internationale teelt en handel in groenten en fruit. Komende zomer start het bedrijf met de bouw van een zogeheten vertical farm, die ruimte biedt aan stellages die negen verdiepingen tellen. In die stellages wordt de sla geteelt, zónder daglicht maar mét ledlampen. Op termijn moet in Flevoland zo meer dan een miljoen kilo sla geproduceerd worden. De sla is met name bestemd voor maaltijdsalades voor de grote Duitse supermarkten.
‘We halen onze sla nu nog een deel van het jaar uit Zuid-Europa’, meldt algemeen directeur Rien Panneman van Staay in het FD. ‘Het klimaat is grillig en de afstanden zijn lang. Als de sla hier straks uit de fabriek komt, is die verser, komt er geen bestrijdingsmiddel bij kijken, is de kwaliteit stabiel en kunnen we de productie beter plannen.’ Daar komt bij dat een krop sla uit de klimaatkamers van Staay straks al na vier weken kan worden geoogst, waar de teelt normaalgesproken tien tot veertien weken duurt.
Resultaten positief
Staay werkte voor de ontwikkeling van de ultramoderne fabriek samen met Philips Lighting, veredelaar Rijk Zwaan en enkele hogescholen en universiteiten. ‘Staay is de investeerder en loopt het risico, maar we werken nauw samen met deze partners. We hebben vorig jaar diverse proefopstellingen op de High Tech Campus in Eindhoven gehad en de resultaten zijn positief’, aldus Panneman. De proeffabriek krijgt een oppervlakte van 1000 vierkante meter en zal jaarlijks 300.000 kilo sla kunnen leveren.
Volgens de algemeen directeur zal de kostprijs van de kweeksla uit Dronten waarschijnlijk twee keer zo hoog zijn als die van normale sla. Hij verwacht echter dat de Europese klanten bereid zullen zijn meer te betalen voor een echt verse salade waar geen bestrijdingsmiddel aan te pas is gekomen. Internationale expansie ligt volgens Panneman dan ook in het verschiet. Behalve de slafabriek laat Staay in Dronten ook een groentesnijderij bouwen van bijna 30.000 vierkante meter voor dochterbedrijf Fresh Care Convenience.