Staalbedrijf Hollandia beheerst kosten met Isah

Staalprojecten worden vanuit architectonisch oogpunt steeds spraakmakender en uitdagender, maar daardoor ook complexer. Zeker gezien de steeds kortere time-to-market en veelomvattende contracteisen. Het ontwerpproces van projecten verandert hierdoor en wordt meer en meer een samenspel tussen ontwerp en realisatie. In dit speelveld was de internationale staalbouwer Hollandia op zoek naar een moderne ERP-applicatie.

Hollandia is wereldwijd bekend van staalconstructies in bijzondere bouwwerken, zoals de Maeslant Kering bij Hoek van Holland, ING House aan de Zuidas in Amsterdam en het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, maar ook London Eye en Wembley Stadion. Risico-inschatting en risicobeheersing, maar bovenal cost control en project management zijn cruciale factoren die bijdragen aan het succes van Hollandia.

End-of-life
Hollandia werkte met een verouderde ERP-applicatie waarin steeds meer belangrijke functionaliteit ontbrak, wat een struikelblok vormde voor een goede ondersteuning bij de realisatie van de strategische doelstellingen. Er was op het gebied van faalkosten nog een aanzienlijk besparingspotentieel aan te boren, door een verregaande integratie tussen ontwerp (engineering), werkvoorbereiding en productie te realiseren.

De staalbouwer was derhalve toe aan een nieuw ERP-systeem, dat het unieke samenspel tussen ontwerp en realisatie kon ondersteunen en tegelijkertijd kon interacteren met de bestaande applicaties die diep in de organisatie zijn verankerd. De keuze viel op het branchespecifieke pakket van de Nederlandse softwarebouwer Isah.

Vooral de Integration Server-technologie in combinatie met de wereldwijde standaardtechnologie van Microsoft maakt het ook mogelijk om de vergaande integraties snel en betrouwbaar te realiseren. Dit voorkomt dat gegevens dubbel verwerkt moeten worden, maar zorgt er ook voor dat informatie tussen de verschillende onderdelen binnen het bedrijf makkelijker kan worden gedeeld en dat er daadwerkelijk een brug wordt geslagen tussen werkvoorbereiding en productie.

Samenwerking
Isah zocht in samenwerking met diverse andere applicaties (waaronder Tekla, SCIA en Softbrick) een optimale combinatie tussen engineering, werkvoorbereiding en ERP met een duidelijke focus op projectmanagement en cost control. ‘Softwareleveranciers staan er vaak om bekend zoveel mogelijk functionaliteit van hun eigen product te willen inzetten en daardoor in een samenwerking met andere spelers niet snel op één lijn te kunnen komen’, zegt Peter van Harten van Isah.

‘Door de strakke regie van Isah en de tijd die Hollandia investeerde in de voorfase, is op zeer constructieve wijze door alle partijen gewerkt aan de beste oplossing. Investeringen uit het verleden blijven gewaarborgd en tegelijkertijd kan Hollandia zoveel mogelijk met standaard software werken, wat veelal leidt tot fors lagere beheerskosten van applicatie’, aldus Van Harten. Na de geplande livegang eind van dit jaar zullen zo’n 125 gebruikers met de software van Isah gaan werken.

> Bekijk ook dit filmpje over Hollandia