Spreadsheet S&OP

story selling

Sales & Operations Planning (S&OP) is momenteel absoluut het hotste onderwerp in de supply chain. Een belangrijke vraag is hoe bedrijven dit interne strategische overlegproces met Marketing, Sales, Supply Chain en Finance goed op de rit krijgen. Volgens een recent wereldwijd onderzoek door analistenbureau Supply Chain Insights gebruiken bedrijven met een effectief S&OP-proces veelal supply chain planningssoftware.

Maar van de voorlopers en de achterlopers gebruiken respectievelijk 87 procent en 86 procent spreadsheets als een van de drie belangrijkste typen software voor S&OP. In de praktijk blijken succesvolle bedrijven prima met Excel-spreadsheets uit de voeten te kunnen.

De snel groeiende Finse producent van kinderkleding Reima gebruikt voor het S&OP-proces met een planningshorizon van vier seizoenen (dus twee jaar) Excel-spreadsheets voor S&OP, vertelde Chief Supply Chain Officer Nina Anttila tijdens een congres in Helsinki. Ze verwacht met de groei in dertig landen in de toekomst de spreadsheet wel te moeten vervangen voor specifieke software. Ook het vraaggedreven en projectgebaseerde bedrijf Kone Cranes gebruikt Excel voor Integrated Business Planning, een geavanceerde versie van S&OP inclusief de vertaling van volumes naar euro’s en de vergelijking met de jaarbegroting en recalls, vertelde Toni Sirviö als Director of Planning.

Xavier Tholey, een voormalige Vice President Supply Chain bij Unilever, vertelde op een recent congres in Praag dat een implementatie van SAP APO voor S&OP 500 miljoen euro had gekost. De nauwkeurigheid van de forecasting was echter maar met één procentpunt verbeterd tot 53 procent. Hij had daarna in stilte besloten om deze applicatie uit te schakelen en hetzelfde te produceren als de maand ervoor. Hiermee ging de forecasting accuracy met één procentpunt omhoog. In zijn ogen was de investering weggegooid geld.

Uit een recent onderzoek door Eyefortransport blijkt 70 procent van de investeringen in S&OP naar software te gaan, 20 naar procesontwerp en 10 naar training. De gewenste verdeling is juist andersom. Hoewel spreadsheets minder veilig, meer foutgevoelig, tijdrovend en moeilijker schaalbaar zijn dan specifieke planningstools, is het wel verstandig eerst met Excel te oefenen voordat te veel geld in dure S&OP-software wordt gestoken.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur

Dit hoofdredactioneel is geschreven voor Supply Chain Magazine 2 | maart 2016