Specialistische productieplanningssoftware voor LaBan Foods

LaBan Foods staat dagelijks voor uitdagingen om succesvol te kunnen opereren in de zuivelindustrie. Het bedrijf moet met name rekening houden met korte levertijden, omdat het voedingsmiddelen produceert die beperkt houdbaar zijn. Het brede assortiment en de vele verpakkingsvormen zijn een uitdaging waarvoor specialistische productieplanningssoftware nodig is. Er werd gekozen voor Microsoft Dynamics NAV in combinatie met Foodware van Schouw Informatisering.

LaBan Foods is een gespecialiseerd producent van kruidenboter in Nederland. Bederfelijke waar, dus er moet snel geschakeld worden in het productieproces. Voor het maken van de dagelijkse detailplanning gebruikt LaBan Foods tegenwoordig de productieplanningssoftware van Preactor. Deze planning tool wordt vanuit de add-on van Schouw Informatisering aangestuurd, waardoor de detailplanning nu veel sneller kan worden gemaakt. Het planningsprogramma van Preactor houdt bij het samenstellen van de detailplanning rekening met de werkelijk beschikbare capaciteit, waardoor direct zichtbaar wordt of orders op tijd uit productie komen.

Nadat het schedule door de planning is vrijgegeven, worden alle relevante data, zoals start-stoptijden, teruggeschreven naar de Microsoft Dynamics NAV-database. Hierdoor kan de productievloer tot op de minuut nauwkeurig worden aangestuurd. LaBan Foods kan de klanten daardoor nog kortere levertijden beloven en is beter in staat betrouwbaar te leveren.

Efficiënter plannen

Volgens Michiel Bakker van LaBan Foods is het bedrijf met de nieuwe productieplanningssoftware in staat efficiënter te plannen. Er kunnen ook geen orders meer vergeten worden in de productieplanning, omdat deze opgehaald worden aan de hand van de verkooporders in Microsoft Dynamics NAV.

‘Doordat je met productieorders kunt schuiven op het grafische planbord in Preactor, kun je zelf de volgorde bepalen van je productie. Daardoor kun je rekening houden met allergenen of een eventuele extra schoonmaak die nodig is als je van het ene naar het andere product overgaat. Ook kun je hierdoor je productieorders goed aan laten sluiten, zodat de machines niet stilstaan tussen twee orders’, meldt Bakker.

‘Doordat de productietijden in Preactor berekend worden aan de hand van informatie in Microsoft Dynamics NAV, heb je ook een controle of de informatie in Microsoft Dynamics klopt, omdat het visueel wordt gemaakt op het grafische planbord. Worden de tijden uiteindelijk niet gehaald in de productie, dan kun je eenvoudig nakijken waar het fout is gegaan’, licht Bakker toe.

‘In de planning tool van Preactor staan al onze productielijnen, waardoor je een goed beeld hebt van de machines die beschikbaar zijn. Door het maken van de productieplanning in Preactor kun je ook een betere planning van je medewerkers maken en kun je dus al vooraf zien of je extra mensen in moet huren’, noemt Bakker een ander pluspunt.

Preactor for Foodware is een gestandaardiseerde oplossing voor producerende bedrijven in de voedingsindustrie. De interface tussen beide programma’s maakt gebruik van XML-berichten en Web Services; moderne technologie die ervoor zorgt dat gebruikers altijd maar op één plek gegevens onderhouden.