Speciaal aangifteloket moet transportcriminaliteit terugdringen

Het aantal gevallen van ladingdiefstal uit vrachtwagens neemt toe. Omdat transportbedrijven hiervan lang niet altijd aangifte doen, heeft de politie een speciaal aangifteloket geopend waar gedupeerde chauffeurs zich 24 uur per dag kunnen melden.

Volgens een schatting van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bedraagt de schade door ladingdiefstal in Nederland zo’n 350 miljoen euro per jaar. Om hier wat tegen te doen, kan iedere ondernemer sinds 15 mei zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte doen van ladingdiefstal via telefoonnummer (088) 008 74 44.

Aangifte doen is volgens de politie zowel voor het opsporen van verdachten als voor het terugdringen van het aantal diefstallen belangrijk. Zij kan met het speciale nummer de kwaliteit van de vastgelegde informatie verbeteren, waardoor de kans om verdachten op te sporen, stijgt.

Transportcriminaliteit groeit

Aangiftes zijn een belangrijke bron van informatie voor het opsporen en bestrijden van transportcriminaliteit. En dat is nodig, want uit de kwartaalcijfers van de Landelijke Eenheid Nationale Politie blijkt dat het aantal ladingdiefstallen en pogingen daartoe in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 46 procent hoger ligt dan in hetzelfde kwartaal in 2016.

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland en Ambassadeur Transportcriminaliteit: ‘Om te voorkomen dat deze stijging doorzet, zijn maatregelen als dit aangifteloket hard nodig.’ Volgens hem hebben transportbedrijven ook nog te vaak het gevoel dat de politie niets doet met een aangifte.

Nu wordt bij melding binnen kantooruren de aangifte meteen opgenomen. Gaat het om een aangifte buiten kantooruren, dan wordt het incident geregistreerd en zoekt de politie de eerstvolgende werkdag contact om de aangifte op te nemen. Als er een snelle opvolging nodig is, onderneemt de politie direct actie.

Actieplan Transportcriminaliteit 2017-2018

Het aangifteloket is een initiatief van de Landelijke Eenheid Nationale Politie en is gebaseerd op het Actieplan Transportcriminaliteit 2017-2018. Binnen het actieplan wordt door politie, justitie, verzekeraars, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Rijkswaterstaat en de transport- en logistieke sector, waaronder TLN, TAPA en Evofenedex, samengewerkt.