Spark! maakt blockchain toegankelijk voor MKB

Spark!

Een radicale innovatie in transport en logistiek is volgens Spark! – Living Lab nodig voor de transitie naar een circulaire economie in 2050. Middel daartoe is de toepassing van blockchain-technologie in de supply chains. Om het MKB over de drempel te helpen, komt Spark! met vier ‘living labs’. Het project werd door ict-vaktitel Computable alvast genomineerd voor een award in de categorie MKB-project.

Spark! – Living Lab experimenteert met blockchain en Internet of Things in datagestuurde supply chains. Om op termijn volledig circulair te zijn, is in transport en logistiek een enorme reductie in CO2-uitstoot nodig. Spark! – een initiatief van hogeschool Windesheim, TNO, TKI Dinalog, Evofenedex, BlockLab, STC Group, Fifth Chrome, TU Delft en Supply Chain Finance Community – maakt zich daar hard voor.

Ondanks allerlei initiatieven is het delen van data een omslachtig proces waarbij informatie vaak inaccuraat wordt opgeslagen. Blockchain biedt uitkomst, zorgt voor transparantie en verlaagt tegelijkertijd de transactiekosten door het omzeilen van intermediairs. Probleem is echter dat mkb’ers vaak niet beschikken over de expertise en financiële middelen om hiermee aan de slag te gaan, meent Spark!

Blockchain uitproberen in een betrouwbare omgeving

Doel van Spark! is om mkb’ers eenvoudiger toegang te bieden tot blockchain-technologie. Daarvoor werd een project met vier ‘living labs’ opgezet. Organisaties kunnen hier samen nieuwe toepassingen bedenken. Mkb’ers die deze technologie willen inzetten, worden in staat gesteld dit samen met de kennisinstellingen in een betrouwbare omgeving uit te proberen. Iets wat ook de jury van de Computable Awards bijzonder aansprak.

Jurylid Eric Hoefman oordeelt dat het mkb’ers ontbreekt aan mankracht, kennis, tijd of middelen om blockchain in te zetten. Ook zijn partijen volgens hem terughoudend om data over hun bedrijfsvoering te delen in een digitaal netwerk. ‘Met dit project worden deze problemen opgelost en krijgen mkb’ers concreet handvatten hoe ze blockchain kunnen toepassen’, aldus Hoefman.

Op 24 november worden de winnaars van de Computable Awards 2020 bekendgemaakt.

Bron: Computable