Spar krijgt grip op versheid

[Partnercontent]

Spar voorziet elke dag opnieuw zo’n 500 buurtsupers in heel Nederland van kruidenierswaren, versartikelen en diepvriesartikelen. Met behulp van Slim4 is de servicegraad van het door de voorraadbeheerder te beïnvloeden assortiment gestegen tot boven de 99,5 procent. Ook is de omloopsnelheid in de twee distributiecentra in Waalwijk en Alkmaar gestegen. Supply chain manager Edwin Brekelmans: “Al deze cijfers kunnen nog verder worden verbeterd als we de forecast van Slim4 gaan delen met onze leveranciers.”

Met 500 buurtsupers vervult Spar een spilfunctie in menig wijk of dorp. Daarbij past een hoge schapbeschikbaarheid en hoge productkwaliteit, met name van het versassortiment. Het kostte de supermarktketen tot voor kort steeds meer moeite om dat voor elkaar te krijgen door het sterk groeiende en wisselende assortiment, vertelt supply chain manager Edwin Brekelmans. “Op dit moment voeren we 5.500 kruidenierswaren, 1.000 versartikelen en 500 diepvriesartikelen. Om optimaal aan de eisen van onze ondernemers te kunnen blijven voldoen, besloten we het voorraadbeheer naar een hoger niveau te tillen.”

Naadloze integratie Slim4 met DistRetail

Edwin Brekelmans, Supply chain manager, Spar:  “Met behulp van Slim4 is onze servicegraad nu structureel boven de 99,5 procent.”

Edwin Brekelmans, Supply chain manager, Spar:
“Met behulp van Slim4 is onze servicegraad nu structureel boven de 99,5 procent.”

De eerste stap op weg naar voorraadoptimalisatie was centralisatie van de voorraadbeheerteams, de tweede was de aanschaf van Slim4. “Voorheen werkten we met de forecastmodule van ons ERP-systeem DistRetail, aangevuld met de kennis van de bestelteams van onze distributiecentra in Waalwijk en Alkmaar. Omdat we altijd op zoek zijn naar verbeteringen, zochten we een tool die ons kon helpen de servicegraad te verhogen, omloopsnelheid te verhogen en de derving te verminderen. Dit werd Slim4. Dankzij de ondersteuning van de mensen van Slimstock is de implementatie op tijd en binnen budget voltooid.”

Brekelmans prijst met name de mogelijkheid om de behoefte aan versartikelen op dagbasis te voorspellen. “Op woensdag is de vraag naar bijvoorbeeld salades nu eenmaal anders dan op maandag, en op de woensdag voor Hemelvaartsdag al helemaal. Slim4 houdt hier rekening mee, zodat we nu meer grip hebben op de versheid en daarnaast derving beter onder controle hebben”, aldus de supply chain manager, die eveneens aan de slag zal gaan met de EOQ-module. Hiermee is Spar in staat om op basis van onder andere de handlingkosten, dervingkosten en de ruimte in het DC de optimale economische bestelhoeveelheid uit te rekenen.

Toename servicegraad en omloopsnelheid

De resultaten spreken boekdelen. Spar is vandaag de dag in staat om in het DC een servicegraad aan de ondernemers te realiseren die constant boven de norm van 99,5 procent ligt. Tot aan de implementatie van Slim4 lag de servicegraad structureel onder dat niveau. Tegelijkertijd is de omloopsnelheid gestegen en het werkkapitaal afgenomen.” Al deze cijfers kunnen nog verder worden verbeterd als we straks de forecast van Slim4 gaan delen met onze leveranciers”, stelt Brekelmans.

Van bestellers naar voorraadbeheerders

Bijkomend voordeel van Slim4 is dat de vijf gebruikers nu meer tijd hebben voor de artikelen die extra aandacht behoeven, zoals dagverse artikelen of artikelen met een grote weersafhankelijkheid. “Ze beschikken nu over goede data, zodat ze veel beter beslagen ten ijs komen in gesprekken met onze category managers. Ze hebben bovendien meer tijd om invulling te geven aan de afspraken met leveranciers en logistiek dienstverleners over het bestellen van bijvoorbeeld volle vrachtauto’s. We noemen ze nu niet voor niets geen bestellers meer, maar voorraadbeheerders.”

De resultaten van de software implementatie:

  • Er wordt een servicegraad van 99,5 gerealiseerd aan de ondernemers
  • De omloopsnelheid is gestegen
  • Het werkkapitaal is afgenomen
  • Er is meer tijd om aandacht te besteden aan artikelen die extra aandacht behoeven
  • De planners beschikken nu over goede data
  • Er is meer tijd om invulling te geven aan afspraken met leveranciers
  • Bestellers zijn nu voorraadbeheerders