Sophie Claessens: ‘Vreemde eend in de bijt’

Sophie Claessens

Sophie Claessens is de nieuwe Flow Manager Supply Chain van Jumbo Supermarkten. De voormalige Managing Consultant Supply Chain van Brunel is bij Jumbo een vreemde eend in de bijt, maar dat vormt geen beletsel. Ze is bij de supermarktketen verantwoordelijk voor het leveranciersmanagement met strategische partners alsmede het uitbouwen en innoveren van de ketensamenwerking voor de unit Impuls. Ook richt ze zich op het initiëren, onderhouden en uitbouwen van contacten met leveranciers en interne stakeholders, met als doel het realiseren van maximale beschikbaarheid en versheid.

Vanwaar de overstap?

‘Ik heb hiervoor 5,5 jaar bij detacheringsbureau Brunel gewerkt als accountmanager. De eerste vier jaar bemiddelde ik engineering-profielen, en de laatste anderhalf jaar supply chain professionals. Ik kreeg bij Brunel de kans om een supply chain community op te zetten. Ik mocht de markt, trends en ontwikkelingen onderzoeken, ben een partnership aangegaan met Supply Chain Media en kwam zo ook in contact met nieuwe potentiële klanten, waaronder Jumbo. Ik kreeg steeds meer interesse in het vakgebied. De projecten, gericht op efficiëntie, elimineren van waste en leveranciersmanagement spraken mij enorm aan. Via Brunel kon ik mijn Green Belt Lean Six Sigma behalen en langzaam probeerde ik mijn carrière een andere richting te geven.

Tijdens een aantal kennismakingsgesprekken bij Jumbo werd ik enorm enthousiast over het innovatieve, creatieve en ondernemende karakter van het bedrijf. Ik had al eens bij Jumbo gesolliciteerd voor een recruitmentfunctie, maar ik voelde voor deze functie geen enthousiasme meer. Uiteindelijk, via mijn netwerk, zag ik op LinkedIn de functie van Flow Manager Supply Chain voorbijkomen. Jumbo gaf aan met deze rol een andere richting in te willen slaan. Meer focus op relatiebeheer. Dit vraagt ook om andere competenties. De meeste collega’s hebben een achtergrond in Technische Bedrijfskunde of Supply Chain Management.

Na een intensieve sollicitatieprocedure ben ik aangenomen, waarbij Jumbo in, onder andere, de war on talent heeft gekeken naar karakter en eigenschappen – en ik heb gekozen voor de omgeving. De meeste hard skills kun je wel aanleren. Dat ik een andere achtergrond heb, merkte ik vooral de eerste twee weken. Het jargon waarin wordt gesproken, is immens. Gelukkig merkte ik al snel dat ik mee kon komen in gesprekken. Het voelt niet gek om een vreemde eend in de bijt te zijn; ik wil een leven lang leren en dingen uitproberen. De cultuur van Jumbo is open, informeel en veilig. De collega’s passen bij mij. Ik breng weer andere competities mee en zo kunnen we van elkaar leren.’

Wat houdt de nieuwe functie in?

‘Als Flow Manager ben ik verantwoordelijk voor het leveranciersmanagement met strategische partners alsmede het uitbouwen en innoveren van de ketensamenwerking voor de toegewezen unit Impuls. Verder het initiëren, onderhouden en uitbouwen van contacten en netwerken met leveranciers en interne stakeholders, met als doel het realiseren van maximale beschikbaarheid en versheid. Ik maak deel uit van het team Drank & Impuls van de groep Forecasting & Replenishment, waar zo’n zeventig mensen werken.’

Waarom bent u de juiste persoon voor deze baan?

‘Ik ben een verbinder en van nature een nieuwsgierig persoon die veel vragen durft te stellen. Ik ben daarnaast toegankelijk, extravert en communiceer gemakkelijk met allerlei soorten stakeholders.’