S&OP self-assessment 2023

S&OP assessment 2023

Jouw doel is een supply chain die optimaal is afgestemd op de marktvraag. Daarom is verkoop- en operationele planning (S&OP) cruciaal. Maar wat draagt S&OP echt bij aan de prestaties van het bedrijf? Levert S&OP aantoonbare resultaten op? Om te helpen ontdekken hoe goed het S&OP-proces daadwerkelijk functioneert, ontwikkelden Supply Chain Magazine en Involvation dit praktische zelfbeoordelingsmodel.

Download het S&OP self-assessment

Vul de antwoorden in, geef een score van nul voor elke ‘Nee’ en het aantal punten dat wordt getoond voor elke ‘Ja’. Tel de punten op voor de totaalscore.

Een sprinter, estafetteloper, triatleet of hockeyteam?

Het S&OP-proces kan bijvoorbeeld lijken op een 100-meter sprinter die streeft naar persoonlijke overwinning en zich alleen richt op de volgende race. In dit soort S&OP is er weinig tot geen afstemming tussen de verschillende disciplines. Afdelingen hebben individuele doelen die weinig tot geen verband houden met de algehele bedrijfsstrategie.

S&OP kan ook vergelijkbaar zijn met een estafetteloper die moet zorgen voor een optimale teamprestatie in de volgende race. Binnen bedrijven met dit type S&OP is er enige mate van samenwerking en afstemming tussen afdelingen. Toch ligt de focus op een operationele uitvoering op de korte termijn en is er weinig verbinding met de langetermijnstrategie.

Of is S&OP meer een triatleet, die een sterke individuele prestatie moet leveren en een strategie volgt om de verschillende onderdelen optimaal te voltooien om de gouden medaille te behalen. Bedrijven met dit type S&OP streven voornamelijk naar hun eigen afdelingsdoelen, maar met een focus op langetermijnsucces.

S&OP kan tot slot ook zijn als een hockeyteam, waarin elk teamlid zijn rol vervult ten behoeve van het hele team om aan het einde van het seizoen de titel te grijpen. In dit type S&OP staan de bedrijfsstrategie en de visie centraal bij het afwegen van verschillende disciplines. De disciplines zijn gericht op het behalen van langetermijnsucces en alle activiteiten zijn afgestemd op de langetermijndoelstellingen.

Alle self-assessments van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Self-assessment-SOP-2023-NL