S&OP combat team

Effectieve besluitvorming draait voornamelijk om het aantal mensen aan tafel. Dat is mij glashelder na het lezen van de recente blog ‘Why big teams suck’ door Bob Sutton, professor aan Stanford University. In een grote commissie doen de vier of vijf meest invloedrijke mensen al het belangrijke werk voor en na de tijdrovende en vaak nutteloze bijeenkomsten. Toen ik dit las, moest ik gelijk denken aan het toenemende belang van Sales & Operations Planning (S&OP) en het uitdijende karakter met allerlei aansluitende bedrijfsfuncties in dit bedrijfskritische besluitvormingsproces.

 

Het probleem van grote teams ligt volgens Sutton vooral in de overweldigende cognitieve lading op de individuele groepsleden. Ze moeten met steeds meer personen een relatie onderhouden en dus hun aandacht gaan verdelen, waardoor de sociale lijm van de groep zwakker wordt. De eerste vraag die Sutton stelt als een team slechte beslissingen neemt en deadlines niet haalt is: ‘Hoe groot is de groep?’ Als het antwoord meer dan vijf of zes is, dan helpt het om de groepen kleiner te maken of te splitsen. De US Navy Seals hebben geleerd dat vier personen de optimale omvang is voor de kleinste gevechtseenheid – combat team – die de juiste beslissingen neemt onder stress.

Naast het nemen van beslissingen is in een S&OP-proces vraagvoorspelling een essentieel onderdeel. Computers verslaan mensen meestal bij het voorspellen van de toekomst, vooral als er veel data beschikbaar zijn. Maar dit geldt ook voor het lanceren van een nieuw product. Uit een recent experiment in het voorspellen van een muzikale hit blijkt dat de opinie van drie experts plus één computer de meest accurate voorspelling opleverde. Uiteraard geldt dat hoe groter de groep van experts, des te beter de forecast. Maar de grootste verbetering bleek de stap van twee naar drie experts.

Als ik deze twee academische visies op het besluitvormingsproces S&OP projecteer, dan lijkt me de keuze van het aantal teamleden in een bijeenkomst cruciaal voor de effectiviteit. Vier personen plus één computer lijkt me het juiste aantal.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl