Softwarestoring brengt apothekers in problemen

Honderden apotheken in ons land kampen al weken met problemen rond de levering van medicijnen. Oorzaak is een softwarestoring bij medicijnleverancier Alliance. Dat bericht BNR op 15 juni 2017.

De beperkte voorraad van de apothekers zorgt met name voor veel irritatie aan de balie. Klanten worden noodgedwongen naar andere apotheken gestuurd of moeten enkele dagen wachten. Oorzaak van de problemen bij Alliance is een vernieuwing van de computersystemen, waardoor bestellingen niet goed doorkomen.

In een toelichting bevestigt Alliance dat zo’n 200 apotheken hinder ondervinden van het computerprobleem; dat is een tiende van alle apotheken in Nederland. De problemen zouden volgens de leverancier inmiddels echter grotendeels opgelost zijn.

Afhankelijk van één groothandel

Volgens Dianda Veldman, voorzitter van de Patiëntenfederatie, zouden de problemen zich veel minder hebben doen voelen als de apotheken niet afhankelijk waren geweest van één groothandel. ‘Ze zouden bijvoorbeeld doorlever-
contracten af kunnen sluiten met een andere groothandel om dit te voorkomen, of in ieder geval afspraken kunnen maken met andere apotheken in de regio om elkaar te helpen bij calamiteiten.’

Volgens de Patiëntenfederatie hebben apotheken tegenwoordig nauwelijks nog medicijnen op voorraad, waardoor de levertijd bij een storing direct enorm oploopt.