Snoeien doet bloeien

Als je een tuin of balkon hebt, weet je dat je door het jaar heen af en toe je planten, bomen of struiken moet snoeien. Immers, snoei betekent bloei. Zo is het ook met spare parts-beheer. Dat vertoont grote overeenkomsten met tuinieren.

Met een schoffel kun je in je tuin grond losmaken en onkruid verwijderen. De schoffel snijdt het onkruid namelijk af bij de wortel en door de losse grond kan het onkruid niet opnieuw wortelen en droogt het uit. Dit schept ruimte voor andere planten. Het is niet veel anders met slecht lopende artikelen in je assortiment. Door parameters aan te passen, kan je zonder veel pijn voorraad weghalen of uitfaseren. Zo speel je eenvoudig werkkapitaal vrij en creëer je ruimte voor ander assortiment en betere service.

Voor de meeste tuiniers geldt dat zij zich niet op hun gemak voelen als er gesnoeid moet worden. Meestal zijn ze wel bereid om een dode tak uit een boom te zagen of om een haag te knippen, maar het snoeien van een fraaie plant, die ze misschien vanaf zijn beginstadium hebben zien opgroeien, kan onbegrijpelijk lijken. Hetzelfde geldt ook vaak voor spare parts. Vaak zie je dat wijzigingen in de installed base te beperkt of niet worden doorvertaald in assortiment en voorraadhoogte. Dit leidt tot wildgroei.

Mijn collega’s en ik komen hier continu bijzondere voorbeelden van tegen in de praktijk en ik verbaas me echt over bepaalde zaken. In hoeverre is het zinvol om 53 verschillende varianten van de rechtsvoor ruitenwisser van een Opel Astra uit 1993 uit voorraad te kunnen leveren? Want hoeveel van deze auto’s rijden er überhaupt nog rond? Zou degene die een ruitenwisser nodig heeft niet al gewoon blij zijn als er nog één variant op voorraad is?

Verwilderde tuin

In de long tail van spare parts-bedrijven lijken assortimenten en voorraden vaak op een verwilderde tuin, waarbij je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Als je dan eens gaat kijken naar de individuele productwinstgevendheid van wieg-tot-het-graf van deze spare parts, moet je je soms toch echt afvragen of het aanhouden zinvol is.

Bij een uit de kluiten gewassen spare parts-voorraad ben je helaas te laat en moet je met grof materieel aan de slag om schoon schip te maken. Vaak is de enige mogelijkheid dan nog het verschrotten van de voorraad. Tijdig schoffelen en van tijd tot tijd snoeien levert echter beduidend minder kapitaalverlies op onder aan de streep en maakt de gemiddelde CFO blijer dan de hot potato die hij mag slikken bij het afschrijven van de incourante voorraad.

Door actief te signaleren en tijdig parameters aan te passen, kan dus veel ellende worden voorkomen. Incourante voorraden komen niet vanzelf aanwaaien, die zijn veelal een gevolg van slecht onderhoud. Het als een goede tuinman op de juiste momenten zorgvuldig snoeien en met beleid schoffelen, versterkt de bloei van de juiste spare parts-voorraden.

René Geujen
Slimstock