Snelheid uitdaging bij redeployment Kunduz

Het voorbereidingstraject van de terugtrekking uit Kunduz is in volle gang. Voor verhuizing van materieel vanuit Kunduz naar de Nederlandse compound in het Afghaanse Mazar-e-Sharif levert elk operationeel commando mensen. Volgens Majoor René Schoenmaker, commandant van de samengestelde redeploymenteenheid, wordt het een logistieke hit and run-operatie. Dat zegt Schoenmaker in een personeelsblad van de Koninklijke Landmacht van mei 2013.

Omdat de Duitse collega’s Kamp Kunduz nog dit jaar gaan verlaten, is het een hard streven voor Schoenmakers team om 1 oktober weg uit en gereed te zijn in Kunduz. Hoe sneller Kamp Kunduz leeg is, des te beter. Voor de verhuizers is de opdracht simpel: het materiaal beheerd en beheerst inpakken en via de diverse beschikbare wegen naar Mazar-e-Sharif transporteren, terwijl de mensen van de Police Training Group zorgen voor de veiligheid van de verhuizers.

Schoenmaker heeft goed zicht op welk en hoeveel materieel er moet worden ingepakt en vervoerd. ‘Qua aantallen is het, zeker vergeleken met Uruzgan, peanuts’, vindt Schoenmaker. ‘We moeten ter plekke vaak nog beoordelen hoe en wat we gaan inpakken en hoe we iets het beste kunnen vervoeren. Soms zullen we – om tijdwinst te boeken – eerst materieel transporteren en op Mazar-e-Sharif pas goed sorteren.’

Een belangrijk oogmerk van Schoenmakers missie is het creëren van een ‘wij’-gevoel in korte tijd. Eenmaal in Kunduz is er geen tijd meer om aan elkaar te wennen. In de voorbereiding ligt daarom een belangrijke focus op het smeden van een hecht team. ‘Als we elkaar bij aankomst al goed kennen, goede werkafspraken hebben gemaakt en veel van elkaar kunnen verdragen, dan kunnen we samen de grootste uitdagingen aan’, aldus Schoenmaker.