Snelgroeiend Hikvision breidt Europees dc uit

Hikvision

Het in 2016 gerealiseerde Europese distributiecentrum (dc) van Hikvision in Hoofddorp is nu alweer te klein. De Chinese producent van bewakingscamera’s groeit zo hard dat inmiddels een uitbreiding van het dc op de planning staat. Het bedrijf liet zich voor de inrichting van het pand en de logistieke processen adviseren door bureau Groenewout. Dat acht een verbetering van de efficiëntie van 20 tot 30 procent mogelijk.

Het innovatieve Hikvision ziet de omzet jaarlijks stijgen met 25 tot 35 procent. Voor het Europese distributiecentrum in Hoofddorp ligt de focus momenteel dan ook met name op het faciliteren van die groei. Met een verdrievoudiging van de opslagruimte hoopt de producent straks weer minstens zeven jaar vooruit te kunnen.

‘In 2016 hebben we een nieuw Europees hoofdkantoor inclusief distributiecentrum van bijna 4000 vierkante meter in gebruik genomen. Door de continue groei van ons bedrijf zijn ook de grenzen binnen dit pand alweer bereikt’, meldt Mark Beumer, vice-president operations bij Hikvision.

Verdrievoudiging van de opslagruimte

Bij de bouw van het dc was destijds al een optie op de aanpalende kavel genomen. Die wordt straks volledig volgebouwd. Beumer: ‘Daardoor krijgen we er ruim 7000 vierkante meter bij. Dat betekent een verdrievoudiging van de opslagruimte.’ De vraag was wel hoe die ruimte zo efficiënt mogelijk ingericht kon worden.

Op advies van Groenewout werd gekozen voor een bredegangenmagazijn met in totaal 11.000 palletlocaties. De palletlocaties op grondniveau worden gereserveerd voor orderpicking. Op de palletlocaties in de stellingen daarboven komt de bulkvoorraad te liggen, bestemd voor aanvulling van de pick-locaties.

Groenewout adviseerde daarnaast ook over de indeling van de stellingen en de allocatie van artikelen. Bovendien implementeert Hikvision een nieuw Warehouse Management Systeem. ‘Daarvoor is het noodzakelijk dat onze masterdata op orde zijn’, aldus Beumer. ‘Op dat vlak zetten we nu grote stappen.’

Efficiëntieverbetering van 20 tot 30 procent

Volgens berekeningen van Groenewout moet met de nieuwbouw een efficiëntieverbetering van 20 tot 30 procent mogelijk zijn. Niet alleen doordat straks alle orders vanaf grondlocaties kunnen worden verzameld; ook het samenvoegen van kleine orders en kortere loopafstanden door een slimmere inrichting moeten leiden tot meer efficiëntie.