Sluiting fabriek Goodyear slepende kwestie

Goodyear probeert in Amiens in het noorden van Frankrijk al vijf jaar een fabriek te sluiten, maar door protesten, inmenging van de Franse overheid en lange ontslagprocedures is de sanering een slepende kwestie geworden. Op 6 januari 2014 liepen de gemoederen weer hoog op en namen de werknemers twee directeuren in gijzeling om zo een hogere ontslagvergoeding af te dwingen.

Personeelsleden sloten de twee managers op in hun kamer en blokkeerden de deur met een enorme agrarische band. De werknemers eisten in ruil voor de vrijlating van de twee managers een ontslagvergoeding van 80.000 euro voor elk gewerkt jaar. De politie maakte een einde aan de gijzeling.

Boss-napping

Het is niet de eerste keer dat werknemers in Frankrijk managers gijzelen uit protest tegen reorganisaties of vanwege arbeidsvoorwaarden. Door een reeks incidenten bij machinebouwer Caterpillar, bij industriegroep 3M en bij elektronicaconcern Sony in 2009 werd de term boss-napping geboren.

Buiten Frankrijk kwam boss-napping al eens in België en in China voor. In het Belgische Manage werden in 2003 zes directeuren van de verffabriek Sigma Coatings door personeelsleden gegijzeld. In China gijzelden werknemers hun Amerikaanse fabrieksdirecteur Chip Starnes bijna een week lang vanwege een arbeidsconflict. Dat gebeurde in juni vorig jaar.