Slimmer verpakken resulteert bij Bol in een besparing van 28% CO2-uitstoot per pakket

Bol

Door zijn inpakmachines voor bestellingen van één artikel om te bouwen, verbruikt webwinkel Bol nu veel minder karton en lijm. Per pakket wordt zo maar liefst 28 procent CO2-uitstoot bespaard. In totaal wordt zo’n 25 procent van alle pakketten die dagelijks worden verwerkt in het Bol-fulfilmentcenter (BFC) in Waalwijk door deze zogenoemde mono-inpakmachines ingepakt.

Bol is de eerste e-commercepartij in Europa die – in samenwerking met fabrikant CMC en Janssen Packaging – deze nieuwe ombouwtechnologie toepast op de bestaande inpakmachines. De geoptimaliseerde verpakkingsmachines verbruiken 27 procent minder karton, door een aanpassing in het ontwerp van de doos. Ook wordt 60 procent minder lijm gebruikt dan voorheen. Al met al resulteert dit in een CO2-reductie van 28 procent per pakket.

‘We werken continu aan de verbetering van onze logistieke processen. Dankzij deze vernieuwde technologie maken we een grote verduurzamingsslag in ons verpakkingsproces, zonder dat het nodig is om in nieuwe apparatuur te investeren. Zo dragen innovaties als deze op meerdere manieren bij aan onze duurzaamheidsambitie’, verklaart Jelte Nijholt, Manager Asset Improvement bij Bol.

Succesvolle pilot tijdens drukste periode

In het najaar van 2024 startte een pilot met het ombouwen van twee mono-inpakmachines. Tijdens de feestdagen – voor Bol de drukste periode van het jaar – werden deze in het fulfilmentcenter getest. De pilot bleek een succes en voor Bol reden om de komende twee jaar ook de andere tien machines om te bouwen.

Milieu-impact zo veel mogelijk terugdringen

Het verduurzamen van de eigen logistieke operatie past binnen de bredere ambitie van Bol om zijn impact op het milieu zo veel mogelijk terug te dringen. Zo introduceerde Bol in 2021 als eerste ter wereld de multi-inpakmachine voor het op maat verpakken van meerdere producten in één doos. Ook verzendt het bedrijf inmiddels miljoenen bestellingen zónder omdoos, ruim 9 miljoen in 2024, waardoor er minder verpakkingsmateriaal nodig is.

Bekijk hier de video van het nieuwe verpakkingsproces.