Slechte KPI’s leiden tot asociaal gedrag

verdozing

Hoe frustrerend: je zit in de auto op de snelweg, met in de berm een verkeersbord met ‘100’ en boven de weg een matrixbord dat aangeeft dat je maar 50 mag rijden. Toch sta je stil. Links en rechts zie je allerlei mensen rare dingen doen: over de vluchtstrook, van links naar rechts zigzaggen en bij een oprit zo laat mogelijk invoegen. Ook zie je allerlei mensen daar weer defensieve acties tegen ondernemen, door uit te waaieren en anderen zeker niet voorbij te laten. Leuk dat asociale gedrag, maar het zorgt er alleen maar voor dat het nóg langer duurt voordat je op de plek van bestemming bent.

Herkenbaar tafereel? Nou, dan is het misschien ook goed om te beseffen dat dit zich binnen de meeste bedrijven zo afspeelt als het gaat om doelen, targets en Key Performance Indicatoren (KPI’s). Vaak worden KPI’s kortzichtig geformuleerd en zijn ze niet goed in lijn met de strategie en doelen. Hierdoor zijn ze  vaak onduidelijk, verwarrend en onhaalbaar en dragen ze al zeker niet bij aan het behalen van het hoger gelegen doel of aan de strategie van het bedrijf. Een individuele motivatiekiller van de bovenste plank, en het leidt al zeker niet tot het behalen van topresultaten.

Niet goed gedefinieerde en afgestemde KPI’s leiden tot kortetermijngedrag. Een KPI wordt namelijk vaak gebruikt om individuele momenten en prestaties te meten. Vaak vergeten mensen dat een KPI moet leiden tot een verbeterde prestatie of verplaatsing van een team of groter geheel voor het behalen van een hoger doel. Net als op de snelweg is het zonder anderen echt geen probleem om 100 kilometer per uur te halen. Overigens ook niet als anderen ook gebruik maken van de weg. Maar dan is het wel belangrijk om samen te werken en te anticiperen op elkaar en te proberen het rijgedrag op elkaar af te stemmen.

Zorg dus voor duidelijkheid over de tolerantiegrenzen van een KPI. Je moet namelijk bewegingsruimte hebben, zodat je niet op je voorganger botst; niet iedereen mag namelijk 100 rijden op een snelweg. En vergeet niet om gezamenlijk duidelijk afgestemde einddoelen te formuleren. Uiteindelijk willen we namelijk allemaal op het juiste tijdstip op onze afspraak aankomen.

Het is overigens wel een goed teken dat er weer veel files zijn de laatste tijd. Het is namelijk een duidelijke KPI van een beter draaiende economie!

René Geujen
Sales and Business Development Manager bij Slimstock