Shareship wint prijsvraag Topsector Logistiek

Shareship

Shareship, een platform voor optimalisatie van binnenvaarttransport, heeft de prijsvraag ‘Opschaling van Cross Chain Control Centers-initiatieven’ van de Topsector Logistiek gewonnen. De Topsector Logistiek stimuleert hiermee opnieuw een initiatief dat de horizontale samenwerking in de logistiek bevordert.

Shareship faciliteert met haar platform de samenwerking tussen verladers, vervoerders en bevrachters en gaat zo de strijd aan tegen leegvaart. Door het winnen van de prijsvraag kan Shareship met de expertise van de Topsector Logistiek en de beschikbaar gestelde middelen nog sneller en beter opschalen.

‘Slechts 52,7 procent van de vaarkilometers door binnenvaartschepen met droge bulk was in 2017 beladen’, meldt Lennart Rommens, managing director van Shareship. ‘Schepen varen na het lossen van een lading relatief lange afstanden onnodig leeg om een nieuwe lading op te halen, terwijl door méér uitwisseling van lading en schepen leegvaart flink kan worden verminderd. En dat zorgt onder andere voor een sterke reductie van de CO2-uitstoot.’

Structurele oplossing voor leegvaart

Belangrijke factoren die samenwerking tussen partijen beperken, zijn de complexiteit van netwerken en een gebrek aan gedeelde informatie. Door het aanbieden van een digitaal platform voor schippers, verladers en bevrachters doorbreekt Shareship het traditionele ketendenken en biedt het bedrijf een structurele oplossing voor de leegvaart. Door slim gebruik van data biedt het platform ondersteuning bij het afstemmen van ladingen en schepen en bij alle administratieve zaken die daarbij komen kijken.

Rommens: ‘Het winnen van de prijsvraag is voor ons opnieuw een bevestiging van de kwaliteit van onze oplossing. In 2018 wordt het transport van bijna 9 miljoen ton droge bulkgrondstoffen via het platform georganiseerd. De eerste positieve resultaten zijn hierdoor zichtbaar. Uiteraard streven we ernaar dat meer partijen zich aansluiten om het optimalisatiepotentieel te verhogen. Het vertrouwen dat de Topsector Logistiek in Shareship uitspreekt, is daarbij een grote steun in de rug en de samenwerking helpt onze zichtbaarheid te vergroten.’