Sectormonitor: ondernemers positiever ondanks krapte op arbeidsmarkt

sectormonitor

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Tegelijkertijd zijn ondernemers positiever over de omzetontwikkeling, personeelssterkte en bedrijvigheid. Dat blijkt uit de nieuwe Sectormonitor transport en logistiek.

‘De omzetgroei in het beroepsgoederenvervoer over de weg en de logistieke dienstverlening houdt aan. De sector groeit en telt inmiddels bijna 153.000 werknemers’, meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Wel blijft de arbeidsmarkt nog steeds erg krap. Zo is het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs met een aantal van 7600 bijzonder hoog.

Daarnaast zijn er ook veel vacatures voor andere beroepen in transport en logistiek. Het tekort aan personeel belemmert daarmee veel ondernemers in hun bedrijfsactiviteiten. De sector werft daarom via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs.

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

Het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs blijft daarnaast toenemen, blijkt uit de monitor. Het aantal werknemers stijgt inmiddels al twintig kwartalen op rij. Het aantal faillissementen is met 33 laag, maar neemt wel toe ten opzichte van voorgaande kwartalen.

De instroom van werknemers in de sector blijft op een hoog niveau, met een piek op 21 jaar. Ook neemt de uitstroom van chauffeurs toe, daarbij ligt er een piek op 66 jaar. Het aandeel oproepkrachten neemt toe onder niet-chauffeurs, maar is stabiel onder chauffeurs.

Sectormonitor

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen.