Serious supply chain game geeft Pepsico inzicht

‘Zeer onderhoudend, leerzaam en leuk’, reageerde Allison Thomas, Supply Chain Director Benelux bij Pepsico. Op 10 februari speelde ze PwC’s zogeheten Leagile Game met haar team, een rollenspel waarin de deelnemers gezamenlijk een supply chain beheersen. Vorig jaar werd Thomas verkozen tot Supply Chain Professional van 2013 en dit was een van de prijzen die zij had gewonnen.

De zeventien teamleden van Pepsico, bestaande uit supply chain en sales professionals, waren een beetje overdonderd door de bijzondere tafel lay-out en vreemde artefacten toen ze de ruimte binnentraden. Het unieke van dit spel is dat de deelnemers de artefacten daadwerkelijk zelf in elkaar moeten zetten. In de eerste ronden ondervinden deelnemers hoe ze het assemblageproces kunnen stroomlijnen, vervolgens veranderen de spelregels waarbij ze goed moeten nadenken hoe ze reageren.

Leagile Game - PepsiCoAl snel begonnen de teamleden van Pepsico met het verbeteren van hun miniatuur supply chain in een context van veranderende markten, veeleisende klanten en continue tijdsdruk. Het spel mondde uiteindelijk uit tot een klassieke Nederland – België-strijd. Het eindigde met een evaluatie waarin de belangrijkste lessen werden gekoppeld aan de dagelijkse praktijk, wat leidde tot levendige discussies en praktische take-aways voor iedereen.

Feedback van de verschillende deelnemers was samen te vatten in de combinatie van twee elementen: inzicht en fun. Het spel biedt volgens hen extra waarde doordat het inzicht verschaft in de impact van keuzes en handelingen op inkomsten en winst. ‘Dat wordt zelfs al in de eerste twee rondes duidelijk. Het geeft een frisse kijk op je eigen bedrijfsvoering en tegelijkertijd heeft het een spelelement met veel humor. Ons Belgische team heeft een concreet leerpunt uit deze sessie direct ingevoerd door een nieuwe forecast analyse op te nemen in het reguliere overleg met Sales. Daarnaast gaf het zeker een goede impuls voor de bestaande meetings van sales and operations planning’, aldus Thomas.

Ook dit jaar zal PwC het spelen van de Leagile Game weer als prijs aanbieden aan de winnaar van de Supply Chain Professional-verkiezing. De finale hiervan is op 4 juni.