Sensor stelt industriële robot in staat om autonoom rond te rijden

Een nauwkeurig navigerende robot zónder gps of rails? Met een sensor is het mogelijk, bewijst start-up Accerion uit Venlo, dat zich met zijn ‘positioneringstechnologie’ op de logistieke markt richt. Enige vereiste: een goede vloer. Dat bericht het FD.

Oprichter Willem-Jan Lamers van Accerion zegt nogal eens op ongeloof te stuiten. Gewoonlijk maken mobiele robots gebruik van laser, beacons of magneten in de vloer. ‘Daar moet je fysiek iets voor installeren. Wat relatief duur en onderhoudsgevoelig is’, aldus Lamers in het FD. Ander nadeel is dat als bijvoorbeeld bij laser de omgeving verandert – door een verschoven pallet of zo – de robot zijn positie al niet meer kan bepalen.

De door Accerion ontworpen sensor heeft alleen de vloer als referentie nodig om te bepalen waar hij is. Lamers vergelijkt het met het principe van de computermuis: ‘Je stuurt licht naar de vloer en dat kan de hardware meten. Met software kun je vervolgens de weg bepalen. Het feit dat we nauwkeurig kunnen positioneren in een dynamische omgeving, en dus vrij van infrastructuur, maakt de technologie zo bijzonder.’

Kastje met sensor

De positioneringstechnologie van Accerion bestaat feitelijk uit een kastje met een sensor dat op de robot gemonteerd wordt. Het systeem is nu nog vooral gericht op zwaardere industriële robots. Lamers en zijn compagnon Vincent Burg verwachten echter dat juist in de logistiek kleinere transportvoertuigen hun opwachting zullen maken voor bijvoorbeeld het weggooien van vuilnis of het ophalen van gereedschap.

Met de nieuwe techniek kunnen robots bovendien samenwerken. ‘Denk aan zwermen kleine robots die acties gaan uitvoeren die nu nog door grote machines worden gedaan. Op het moment dat die robots om zich heen kijken, zien ze andere robots en hebben ze geen referentie om hun plaats en richting te bepalen. Door naar de vloer te kijken, hebben ze een referentie die nooit verandert. Dat is een gigantische markt die eraan zit te komen.’

Bron: FD