Self-assessment supply chain-volwassenheid

Self-assessment supply chain-volwassenheid

Hoe volwassen is uw organisatie? Wat is uw supply chain-volwassenheid? Is uw bedrijf als een hobbelig en ruw zandpad, met veel kuilen, stenen en nauwelijks structuur? Of functioneert het juist als een moderne, overzichtelijke snelweg waar alle afdelingen en supply chain-partners via synchromodale knooppunten uitstekend kunnen samenwerken?

Veel bedrijven willen de stap maken van logistiek denken naar supply chain-denken. De traditionele manier van werken brengt namelijk geen echte doorbraak. Marges staan onder druk, omzetgroei blijkt lastig te realiseren en supply chain management wordt lang niet altijd als activiteit van toegevoegde waarde gezien. Verbeteringen dienen stap voor stap te worden gerealiseerd, maar niet elk bedrijf kan het nieuwe denken van de grond krijgen. De mate van organisatievolwassenheid ligt hieraan ten grondslag. Om inzicht te krijgen in de volwassenheid van de organisatie hebben Supply Chain Magazine en Caroz de self-assessment van supply chain-volwassenheid ontwikkeld.

Nationale Supply Chain Monitor

Externe ketensamenwerking blijft een uitdaging. En hoewel de achterblijvers inlopen, stagneert ontwikkeling aan de top. Tegelijkertijd neemt de noodzaak tot betere ketensamenwerking toe door het hoge tempo van veranderingen in de wereld. Dat concludeert BLMC Supply Chain Optimization, dat in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit de resultaten publiceert van de derde Nationale Supply Chain Monitor (NSCM). Deze meet de toepassing van supply chain management in Nederland.

Supply chain management raakt ingeburgerd in het Nederlandse bedrijfsleven. Maar hoewel interne ketensamenwerking op gang komt, stokt deze vaak bij de deur naar buiten – en daarmee laten bedrijven volgens de onderzoekers kansen liggen. Tegelijkertijd wordt de noodzaak tot een ‘agile’ keten waarin ketenpartners samenwerken volgens hen steeds groter.

 

Download: Self-assessment supply chain-volwassenheid