Self-assessment risicoprofiel

Self-assessment risicoprofiel

Supply chain risk management wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Natuurrampen (zoals de vulkaanuitbarsting in IJsland, de aardbeving en tsunami in Japan en de overstromingen in Thailand), een pandemie en oorlogen hebben aangetoond hoe aanzienlijk de impact is op supply chains over de hele wereld. Supply Chain Magazine heeft een zelftest ontwikkeld om inzicht te krijgen in hoe uw bedrijf scoort op het gebied van risicobeheer.

Download het self-assessment risicoprofiel

Beantwoord de vragen en tel de behaalde punten. Een ‘Nee’ is altijd 0 punten waard en een ‘Ja’ scoort zoals getoond. Tel het totaal aantal punten bij elkaar op en kom erachter of uw bedrijf een konijn, struisvogel, aap of olifant is.

Want ja, uw bedrijf kan zijn als een konijn dat in de koplampen van een naderende auto staart. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn transportbedrijven die zich niet bewust zijn van bedreigingen en zich niet hebben gespecialiseerd of gedifferentieerd.

Of het bedrijf is als een struisvogel die zich bewust is van een risico, maar zijn kop in het zand steekt. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn banken die, hoewel ze allerlei complexe risicoberekeningen toepassen op producten die ze verkopen, zelf niet responsief genoeg zijn om hun eigen bedrijfsgedrag structureel te veranderen.

Misschien is het bedrijf als een aap die hoog in de boomtoppen een vrij zorgeloos leven leidt en zelden de grond raakt. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn handelsorganisaties die in termen van kansen denken in plaats van bedreigingen en in staat zijn om snel van koers te veranderen.

Of lijkt het bedrijf op een olifant, die aanvalt wanneer hij wordt bedreigd? Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn chemische bedrijven die meer belang hechten aan veiligheid dan aan winst en vrij drastische maatregelen nemen als de veiligheid in gevaar komt.

Alle self-assessments van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Self-assessment risicoprofiel