SCM Consulting Metrokaart 2021-2022

Visual SCM Consulting SWM 2021 2022

Supply chain-adviesbureaus in Nederland hebben de coronacrisis heel goed doorstaan. Na een korte dip aan het begin van de pandemie in 2020 is de vraag naar supply chain-advies en interim-professionals enorm toegenomen. Ook kunnen sommige firma’s momenteel niet aan de vraag voldoen vanwege een tekort aan consultants. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit het jaarlijkse onderzoek door Supply Chain Magazine voor de SCM Consulting Map Nederland.

Volgens ABN-Amro is de Nederlandse adviesmarkt in 2020 ongeveer met 6 procent gekrompen. Deze krimp kwam vooral doordat grote multinationals zoals KLM, Heineken en Shell strategische adviesprojecten pauzeerden of stopzetten. De adviesdiensten op gebied van supply chain management en bijbehorende digitalisering beleven echter hoogtijdagen.

Financieel gezien draaien de grote consultancyfirma’s beter dan ooit, vooral ook omdat ze enorm hebben kunnen besparen op reis- en verblijfkosten tijdens de vele lockdowns in de afgelopen anderhalf jaar. Over het algemeen konden consultants de lopende adviestrajecten en ook software-implementaties gewoon voortzetten via online meetings.

Ook detacheringsbureaus als DPA Professionals en Brunel hebben de vraag naar interim-professionals in de supply chain enorm zien toenemen. Brunel zette anderhalf jaar geleden ook een aparte tak voor detachering van supply chain professionals op. NRG-Office sloot vorig jaar tijdelijk een van de drie kantoren – die in Amsterdam – maar dat is inmiddels weer open.

Enkele nieuwkomers

Sinds het begin van de coronapandemie heeft een aantal overnames van supply chain-adviesbureaus plaatsgevonden. De strategieconsultant Kearny lijfde het Deense adviesbureau voor inkoop en supply chain Prokura in. Het Nederlandse supply chain-adviesbureau AIM, gespecialiseerd in lifesciencebedrijven, nam de Amerikaanse consultant Blue Matter over.

De van oorsprong Franse consultant Argon & Co, met verder kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Australië, India, Nieuw-Zeeland, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, heeft de Nederlandse firma R&G Global Consultants overgenomen. 96 Consultancy is door oud medewerkers van R&G gestart, 4Supplychain en Resource Global Professionals. Bluecrux opende naast hun Belgische hoofdkantoor recentelijk een kantoor in Amsterdam.

Verdere nieuwe vermeldingen op de SCM Consulting Subway Map Nederland zijn Been Management Consulting, Just Good People, Smit Supply Chain, Solventure en The Logic Factory. Deze nieuwkomers en de gevestigde supply chain-adviesbureaus in Nederland zijn gepositioneerd op de metrokaart op basis van de door hen opgegeven gerealiseerde projecten en het omzetaandeel per projecttype in het afgelopen jaar. De meeste uitgevoerde adviesprojecten betroffen supply chain-netwerkdesign en Sales & Operations Planning.

Download hieronder de volledige metrokaart

Download: SCM Consulting Subwaymap NL 2021-2022