Schaarste aan skills

mierenhoop

Is er echt een tekort aan personeel in Nederland? In de dagbladen en financiële kranten valt regelmatig te lezen dat de Nederlandse arbeidsmarkt piept en kraakt in zijn voegen. De coronapandemie heeft wereldwijd, en ook in Nederland, de arbeidsmarkt verstoord. Zo zijn heel veel horecamedewerkers vanwege de lockdowns elders aan de slag gegaan. Het is dan ook niet zo vreemd dat bezorgdiensten van dagelijkse boodschappen, zoals Gorillas en Getir, het afgelopen anderhalf jaar onstuimig zijn gegroeid. Als je in Amsterdam op straat rondkijkt, zie je overal fietskoeriers van een tiental start-ups door elkaar heen crossen om maaltijden en boodschappen af te leveren.

De opkomst van deze bezorgdiensten is natuurlijk heel begrijpelijk door de versnelde groei van e-commerce als gevolg van de coronapandemie. Maar zijn al deze bezorgers echt noodzakelijk? En blijven ze dat ook als de coronapandemie straks (eindelijk) een beetje achter de rug is? Kunnen al deze koeriers geen zinniger werk doen dan voor een hongerloon spullen afleveren die de consumenten net zo goed zelf kunnen ophalen?

Automatisering

De toekomst van e-fulfilment en supply chain planning ligt duidelijk in automatisering. Met het nieuwe, geautomatiseerde distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic in Utrecht bereikt het bedrijf een veel hogere productiviteit dan met handmatig orderverzamelen. En het veelgehoorde tekort aan supply chain planners is ook op te lossen door slimmere software met machine learning (ML) en andere artificiële intelligentie (AI) toe te passen.

Volgens analistenbureau Gartner is er vooral bij supply chain planning een groot gat tussen vraag en aanbod van benodigde competenties, skills. Volgens mij is de oplossing de planners zelf in aanraking te brengen met nieuwe, slimme software die planning automatiseert, zodat ze niet langer handmatig hoeven te klooien in onoverzichtelijke spreadsheets. Verschillende start-ups bieden ook betaalbare oplossingen die een groot deel van de demand planning automatiseren.

Geen personeelstekort

Kortom, er is eigenlijk helemaal geen tekort aan personeel in Nederland. Bedrijven wenden het beschikbare arbeidspotentieel gewoon niet goed aan! Laat medewerkers ontdekken hoe ze hun huidige job door automatisering overbodig maken. En geef ze vervolgens promotie naar een meer uitdagende baan die meer waarde voor de klant toevoegt.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl