Schaalvergroting 3PL leidt tot dynamiek op vastgoedmarkt

‘De vraag naar grotere distributiecentra zal, gezien de afnemende beschikbare grond op de traditionele locaties, leiden tot nieuwe logistieke hotspots’, voorspelt Jim Orsel van het Logistics & Industrial-team bij Colliers. ‘De schaalvergroting van logistieke dienstverleners is een belangrijke factor voor de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt.’

Uit de logistieke barometer van Colliers International blijkt namelijk dat partijen op grotere schaal naar locaties trekken buiten de oorspronkelijke kern van logistieke hotspots. Zo is er toenemende belangstelling voor Nieuwegein ten opzichte van Utrecht. In Nieuwegein is in 2016 ruim 94.000 m² logistiek vastgoed opgenomen; een stijging van 395 procent ten opzichte van 2015 terwijl in Utrecht de stijging beperkt bleef: 57 procent groei naar 27.500 m².

DHL Supply Chain bijvoorbeeld ontwikkelt een nieuw distributiecentrum van 23.000 m² op logistiek bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Voor logistiek dienstverlener Fiege maakt het Klooster in Nieuwegein ook de optimale locatie, vanwege de centrale ligging met ontsluiting via de A2 en A27 alsmede de aansluiting naar branchenetwerken,  zoals het nieuwe PostNL postsorteercentrum. De logistiek dienstverlener opende 1 januari 2017 een nieuw fulfilment centre in het voormalige V&D-pand in Nieuwegein. De locatie fungeert als centraal e-commerce en fashion centrum voor Fiege Nederland, waarmee haar sterke e-commerce groei gefaciliteerd wordt.

Deze verschuivingstrend is ook zichtbaar voor Hoofddorp dat toenemende belangstelling geniet ten opzichte van Schiphol en bij een locatie als Born ten opzichte van Venlo. Alleen heeft Venlo in tegenstelling tot Utrecht nog wel mogelijkheden om uit te breiden.

De aanvangsrendementen op logistieke hotspots zijn in 2016 verder gedaald en de verwachting is dat deze trend doorzet. Daarnaast worden de verschillen tussen de locaties steeds kleiner. De yields variëren van 5,3 procent in Tilburg tot 5,9 procent in Amsterdam. Inmiddels dalen ook de rendementen op andere locaties buiten de oorspronkelijke hotspots.