Scex wint eerste SCM Global Pub Quiz

SCM Global Pub Quiz

Welke filmheld was verwikkeld in een lange ontsnapping uit een warehouse? Welke legeraanvoerder was de uitvinder van de moderne logistiek? En in welke stad was de kick-off van de SCM Professionals Club? Maar liefst 36 teams uit de hele wereld braken hun hoofd over deze en 22 andere vragen in de SCM Global Pub Quiz. De eerste prijs – 100 licenties voor de gloednieuwe digitale kennisbank SCM WisDome – ging naar de consultants van Scex.

Door Marcel te Lindert

De eerste SCM Global Pub Quiz stond in het teken van het tienjarig jubileum van Supply Chain Media, het bedrijf achter de titels Supply Chain Magazine en Supply Chain Movement. Oprichter en chief-trendwatcher Martijn Lofvers (foto) had 25 vragen bedacht waarvan de trouwe volgers de antwoorden hadden kunnen weten. ‘Geen ingewikkelde vragen over opslingereffecten of algoritmes, maar vragen met een knipoog’, vertelde Lofvers vanachter de bar in de DRU Cultuurfabriek, de voormalige ijzergieterij in de Achterhoek.

De vragen waren verdeeld in vijf categorieën, waaronder Movies & Series en Sports & Nature. ‘Films zijn een reflectie van de werkelijkheid, ook op het gebied van supply chain management’, vertelt filmliefhebber Lofvers. Zijn eerste vraag ging over de film Moneyball, die exemplarisch is voor de wijze waarop vandaag de dag werving & selectie plaatsvindt en teams worden samengesteld. Een andere vraag betrof de Netflix-serie Breaking Bad, waarin een vrouwelijke supply chain manager de rol van slechterik speelt. ‘Sport is relevant omdat het daarin net als in supply chain management draait om samenwerking’, vertelt Lofvers, die sales & operations planning (S&OP) vergeleek met een estafetteloop. ‘En van de natuur kunnen we veel leren over organisatiestructuren.’

Historie van Supply Chain Media

Een aantal vragen had betrekking op de historie van Supply Chain Media. Hoe heet het evenement waarvan de Supply Chain Start-up Contest onderdeel is? Wie was de eerste aanvoerder van de Europese Top 28 van Supply Chain Executives? En met hoeveel internetaansluitingen is Supply Chain Media in 2010 van start gegaan? ‘Nul’, vertelt Lofvers zelf als hij na afloop van de quiz de antwoorden doorneemt. ‘Ons allereerste magazine hebben we tot stand gebracht zonder één enkele internetverbinding. Daarna zijn we uitgegroeid van een traditionele printuitgeverij tot een volledig digitaal bedrijf.’

Als de 25 vragen zijn gesteld, blijkt dat een aantal teams evenveel punten heeft behaald. Een shoot-out is nodig om een winnaar aan te wijzen. De vraag is lastig: hoeveel megabyte aan content is opgenomen in SCM WisDome, de gloednieuwe kennisbank van Supply Chain Media? De schatting van de teams van Efeso Consulting en Young Professionals of Slimstock is net niet goed genoeg. Zij delen de tweede plaats en winnen beide 50 licenties voor SCM WisDome. De eerste plaats is voor het team van Scex, dat daarmee met 100 licenties toegang krijgt tot de 293,65 MB aan kennis over onderwerpen als sales & operations planning, supply chain network design en digitalisering.

Nieuwsgierig naar de antwoorden?

Oh ja, bent u nieuwsgierig naar de antwoorden op de hier genoemde vragen? Hier volgen ze:

  • De filmheld die is ontsnapt uit een warehouse is Indiana Jones.
  • De legeraanvoerder die de uitvinder is van de moderne logistiek is Napoleon.
  • Londen was de stad waarin de eerste bijeenkomst van de SCM Professionals Club plaatsvond.
  • Het evenement waarin de Supply Chain Start-up Contest is opgenomen, heet inNOWvate Supply Chain Event.
  • De eerste lijstaanvoerder van de Top 28 van Supply Chain Executives Europe was Pier Luigi Sigismondi.