SAP zet zwaar in op cloud

SAP, leverancier van bedrijfssoftware, timmert momenteel hard aan zijn cloud-strategie. De cloud is een van de belangrijkste onderdelen in de groeistrategie en bouwt verder op een reeks van strategische zetten. Zo wil de softwaregigant in de toekomst de innovatie in zijn kernapplicaties en analytics stimuleren en het cloud portfolio uitbreiden. ‘Cloud bezorgt bedrijven speed-to-market’, zegt Martin Schirmer, VP Supply Chain Management bij SAP in een interview met Supply Chain Magazine.

‘De wereldwijde trends in hoe we opereren hebben grote impact op jezelf en op de strategieën die je moet adopteren’, zegt Schirmer. SAP zelf adopteerde een cloud strategie en breidt het productportfolio gestaag verder uit richting big data, analytics, mobiele oplossingen en cloud computing. In 2015 moet de omzet uit cloud-oplossingen rond twee miljard euro aan omzet bedragen.

Nieuwe revolutie
Gelooft hij dat cloud massaal geadopteerd zal worden, de komende revolutie is? ‘Dat is een goede vraag’, zegt Schirmer die daar even over na moet denken. ‘Ik denk dat de meningen hierover verdeeld zijn. Ik zie niet ieder bedrijf alles in de cloud stoppen. Het hangt af van het bedrijfsmodel van een onderneming.’
Schirmer geeft aan dat bedrijven ook de nodige bezwaren aanvoeren, zoals bescherming van data. ‘Farma is bijvoorbeeld een sector waarvan ik verwacht dat die terughoudend is om cloud te adopteren. Eigenlijk elk bedrijf waar Research & Development de kern van het bedrijf vormt.’

Big data
Voor een transportmanagementnetwerk werkt cloud bijvoorbeeld wel goed. ‘Dat is veel makkelijker dan één op één connecties. Het wordt tevens makkelijker om inzicht in de markt te krijgen. Big data steekt dan altijd de kop op.’ Het softwareconcern belooft klanten dat ze met HANA (High-Performance Analytic Appliance) grote hoeveelheden data snel en direct vanuit transactionele systemen kunnen verwerken en analyseren. S&OP en Demand Signal management zijn in staat om data op te slaan in HANA, waarna het te gebruiken is voor korte-termijn handelingen in SAP APO.

Overnames
Om zijn positie in cloud te versterken nam SAP vorig jaar SuccessFactors over, cloudgebaseerde HR-software die wordt gebruikt door bedrijven om de prestatie van werknemers te evalueren. Volgens een verklaring van SAP zou de overname ook meerwaarde geven voor het al zo lang gepropageerde Business ByDesign, de ERP-oplossing in de cloud die al jaren niet echt van de grond komt. ‘De combinatie van beide bedrijven zal geavanceerde end-to-end cloud- en on-premise- oplossingen mogelijk maken voor het managen van alle relevante businessprocessen’, zo meldt het persbericht. Daarnaast heeft SAP onlangs een de acquisitie van e-procurement-leverancier Ariba afgerond, volgens Schirmer de grootste speler in de cloud.