SAP past ‘indirect access’-licentiebeleid aan

SAP-planningsoplossingen

SAP heeft zijn prijs- en licentiebeleid rond ‘indirect access’ aangepast, zo meldt de leverancier op de onlangs gehouden Sapphire Now-conferentie (16-18 mei 2017) in Orlando. Het nieuwe beleid moet meer transparantie voor klanten bieden.

Door de redactie van SCM in samenwerking met Dutch IT-channel

De aankondigingen volgen vlak nadat SAP een rechtszaak won tegen brouwerij Diageo. SAP heeft het recht om licentievergoedingen in rekening te brengen voor gebruikers die indirect toegang hebben tot gegevens die in de SAP-systemen gegenereerd zijn.

Rechtszaak

De uitspraak illustreert hoe softwarelicenties een bedrijf dat efficiënter wil werken in moeilijkheden kunnen brengen. Er is nog een lopende rechtszaak met brouwerij Anheuser-Busch over een bedrag van 600 miljoen dollar. De juridische uitspraak en lopende rechtszaak maakten veel SAP-klanten en -gebruikersgroepen nerveus.

In Nederland publiceerde de VNSG in februari van 2017 negentien aanbevelingen over indirect gebruik van SAP. Eerder had Maarten Karnekamp, software asset management-specialist bij Capgemini (een SAP-partner), al een blog geschreven genaamd ‘SAP Indirect Access – een serieus issue’.

Empathie

SAP-CEO Bill McDermott zei tijdens Sapphire Now 2017 in Orlando dat zijn bedrijf nu meer empathie naar klanten wil tonen. Aan de ene kant wil SAP zijn intellectueel eigendom beschermen, maar tegelijkertijd wil het ook op een goede manier zakendoen met zijn klanten. Daarom worden de prijsmodellen eenvoudiger en inzichtelijker gemaakt. SAP heeft dit besloten na gesprekken met gebruikersgroepen, zoals het SAP User Group Executive Network en de VNSG, waarbij het thema indirecte toegang (indirect access) naar SAP-data een hot topic was.

Data

Voortaan worden de SAP-prijsmodellen Procure-to-Pay, Order-to-Cash en Static Read scenario’s van indirect gebruik in ERP-applicaties, zoals ECC of SAP S/4Hana, gebaseerd op opdrachten (orders). Dit biedt volgens SAP meer inzichtelijkheid als er wordt afgerekend naar gebruik. SAP zal verder geen gebruikerskosten in rekening brengen als het eigen data vanuit andere merken systemen en software wil inlezen, omdat die data van de klant zijn.