Sanorice standaardiseert ERP voor marktleiderschap

Rijst- en maïswafelfabrikant Sanorice heeft de ambitie wereldwijd marktleider te worden in de categorie van private-labelfabrikanten. In de automatiseringsstrategie die is opgesteld om dat te bewerkstelligen, is een belangrijke rol weggelegd voor het branchespecifieke softwaresysteem SI Foodware van Schouw Informatisering, dat is gebaseerd op Microsoft Dynamics.

Sanorice heeft op dit moment drie fabrieken in Nederland, België en Italië. Die worden centraal aangestuurd vanuit de holding in Veenendaal. Omdat alle locaties met verschillende informatiesystemen werken, was het zaak structuur en consistentie aan te brengen in de informatievoorziening en processen. Doel van de automatiseringsstrategie was het uitrollen van één specifieke ERP-applicatie voor alle locaties in de cloud, inclusief scan-oplossing en een uniforme rapportagetool.

Ruggengraat

Eerste stap in het proces was het kiezen van de juiste ERP-vorm, die op alle locaties de ruggengraat voor de overige oplossingen moest vormen. De keuze voor Microsoft Dynamics was snel gemaakt. ICT-manager Marco Netten van Sanorice zegt in een persbericht van 20 oktober 2014: ‘Vanuit het verleden hadden we al ervaring met Dynamics NAV en op één locatie werd al met Dynamics NAV gewerkt. Daar misten we echter enkele belangrijke food-specifieke standaardfunctionaliteiten. Daarnaast was de performance van de oplossing en de ERP-partner niet goed.’

De tweede stap was dus het selecteren van een Dynamics NAV-partner met een duidelijke toekomstvisie en een dedicated food add-on op NAV. ‘Schouw Informatisering met SI Foodware voldeed aan deze criteria. Met name de standaardisatie van complexe processen in SI Foodware en de expertise van de consultants gaf de doorslag’, aldus Netten.

Op de productielocatie van Sanorice in België werd de blueprint voor de groepsoplossing op basis van Microsoft Dynamics en SI Foodware als eerste geïmplementeerd. Netten: ‘Al onze productielocaties werken min of meer hetzelfde. Leereffecten van de implementatie in België werden weer meegenomen bij de volgende implementaties, wat de uitrol een stuk simpeler en sneller maakt.’

Uitgeprinte lijstjes

De centraal beschikbare data maakt Sanorice inzichtelijk met Qlikview. Deze zal op termijn alle Excel-rapportages vervangen. Met de uitrol van de nieuwe oplossing wil Sanorice haar interne processen professionaliseren, waaronder de logistieke processen. Voorheen werkte Sanorice met uitgeprinte lijstjes voor alle logistieke transacties, wat in de praktijk zeer omslachtig en foutgevoelig bleek te zijn. Met name bij ploegendienstwisselingen bleek de overdracht van logistieke activiteiten op papier voor fouten te zorgen.

Om alle logistieke transacties via scanning te registreren (inclusief inter-company-ontvangsten) implementeerde Sanorice een geïntegreerde scanoplossing. Daarmee is de hele expeditie papierloos geworden en verlopen de processen niet alleen foutloos, maar ook veel sneller.

Netten: ‘De integratie van scanning binnen NAV had hoge prioriteit bij Sanorice. Samen met Schouw Informatisering en scanningspartner SDT hebben we dit nu gerealiseerd bij de productielocatie in België. De voordelen zijn direct merkbaar. Dagelijks hebben we enorm veel magazijnverplaatsingen, maar  dankzij de scanoplossing blijft de snelheid bij deze handelingen ontzettend hoog.’