Sander van den Berg (44): ‘Het moment was daar’

Sander van den Berg woont al een aantal jaren in het buitenland. Hij was niet per se op zoek naar een andere baan toen hij werd benaderd om een innovatief transportmanagement-concept bij ABB neer te zetten. Recentelijk trad hij als VP European Transport Operations in dienst bij deze multinational op het gebied van transmissie en distributie van elektriciteit, proces- en productieautomatisering, gebouwen, installaties, elektrische, elektronische en installatietechnische producten en systemen.

Hoe kom je bij ABB in Zwitserland terecht?

‘Ik woonde al in Zwitserland. Zes jaar geleden ben ik voor DHL Global Forwarding van Bonn naar Bazel verhuisd. Toen ik werd benaderd door Inspired-Search, was ik helemaal niet op zoek naar een andere baan. Na korte tijd veranderde de situatie intern bij DHL, waar ik verantwoordelijk was voor de lead logistics services. Mijn team was zeer vooruitstrevend bezig en er zat groei in, maar we mochten destijds niet zo hard groeien als ik wenselijk vond. De recruiter had intussen nog eens contact gezocht en benadrukte dat ik toch degene was die ze zochten.’

Wat was doorslaggevend voor jou?

‘Ik heb 15 jaar met plezier en inzet bij DHL gewerkt. Er zijn altijd genoeg redenen te vinden om ergens te blijven, maar ik wist dat ik vroeg of laat wat anders wilde doen. Ik vroeg mezelf af wat er dan moest gebeuren om een andere weg in te slaan en heb met de recruiter een open discussie gevoerd of de tijd rijp was. Hij hielp me oprecht met het maken van afwegingen. ABB wilde een innovatief transportmanagement-concept neerzetten en een dergelijke job past inderdaad goed bij mij. Bij DHL deed ik dit in zekere zin voor onze klanten. In plaats van het als een service aan te bieden, ga ik het nu intern doen voor ABB. Het is een andere wereld. Het product en de productkwaliteit krijgt bijvoorbeeld meer focus en het transport is een onderdeel van het grotere geheel. Het is aan mij om het transport naar het volgende niveau te brengen. Het is de bedoeling om dit te centraliseren naar globaal tien transportmanagementcentra en in mijn regio Europa naar vier. We zoeken momenteel logistieke experts die bij ons willen. Ons bedrijf ondergaat momenteel een spannende transitie. De combinatie met de operationele verantwoordelijkheid voor transport maakt het extra interessant. Daar staat wel tegenover dat ik vaker onderweg ben en meer reistijd heb.’

Ga je nu weer verhuizen dan?

‘ABB heeft kantoren over de hele wereld. Mijn standplaats is momenteel Baden, Zwitserland. Ik reis heen en weer met de trein en dat kost anderhalf uur enkele reis. We hebben er thuis over gesproken om te verhuizen, maar in de afgelopen periode ben ik tachtig procent van mijn tijd op reis geweest dus dat is nog niet zinvol. Ik gebruik mijn tijd in de trein gewoon om te werken. Of ik ooit terug naar Nederland wil? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Dit soort functies op Europees niveau zijn in Nederland toch wat moeilijker te vinden. Maar voorlopig heb ik nog genoeg leuke uitdagingen bij ABB.’

In het kort

IS NU: VP European Transport Operations bij ABB
WAS HIERVOOR: Head of Lead Logistics Provider Services EMEA bij DHL Global Forwarding
OPLEIDING: Industrial Engineering & Management (Utwente), MTD Logistics (TU/e)
EERSTE BAAN: Project Manager Process Quality bij Rabobank Westland Zuid-West