Sami Salminen, Chainalytics: ‘AI en ML transformeren planning in de supply chain’

AI en ML transformeren planning in de supply chain

Toenemende onzekerheid in de supply chain en de groeiende beschikbaarheid van historische data maken het steeds interessanter om artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) te gebruiken voor plannen en forecasten. Hiermee worden menselijke fouten sneller uit de keten gehaald, en naarmate de technologie zich ontwikkelt zal het voor een steeds bredere doelgroep interessant worden. 

Sami Salminen, Director Integrated Demand Supply Planning, is onder meer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van AI en machine learning in de Sales & Operations Planning (S&OP)-propositie van Chainalytics. ‘We gebruiken AI zowel intern als in samenwerking met onze partners’, zegt hij. Hij verdeelt zijn tijd in pre-salesactiviteiten en het begeleiden van partners met AI en data-analytics.

De vraag naar S&OP-oplossingen waarin gebruik wordt gemaakt van AI is volgens Salminen een duidelijke trend in de supply chain-markt. ‘De hype rond AI is al enige tijd aan de gang, en vrijwel al onze klanten zijn er dus mee bekend. Ze weten wat het kan doen, en ook tot op zekere hoogte wat het in hun specifieke geval zou kunnen betekenen. Maar op het gebied van de beschikbare technologie hebben ze wel ondersteuning nodig. Dat is waar wij ze helpen uit te leggen wat er beschikbaar is, bijvoorbeeld op het gebied van analytics.’

Demand-forecasting

Ook demand-forecasting is een belangrijke toepassing van AI en machine learning. ‘We zien dat machine learning, ML forecasting, een goede vervanger kan zijn van statistical forecasting. Met ML forecasting op basis van historische forecasting kunnen goede resultaten worden geboekt, al is het wel zaak om voldoende historische data te hebben om die ML forecasting succesvol in te zetten. Machine learning werkt dus vooral in omgevingen waar veel data beschikbaar zijn. In omgevingen waar minder data beschikbaar zijn, moet je voorzichtiger zijn met het inzetten van machine learning.’

Trendinterview: ‘AI en ML transformeren planning in de supply chain’

Het hele trendinterview met Sami Salminen van Chainalytics lezen? Vul hieronder je gegevens in en ontvang het volledige interview ‘AI en ML transformeren planning in de supply chain’ in je mailbox.

Deze trend werd gepitcht tijdens het SCM Trend Diner 2022 op 1 september.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.