Sami Naffakh van Reckitt leidt de Top 28 Supply Chain Executives Europe 2022

Sami Naffakh

De nummer 1 in de nieuwe editie van de Top 28 Supply Chain Executives Europe is Sami Naffakh (foto), Chief Supply Officer bij Reckitt in het Verenigd Koninkrijk. Hij klom in de ranglijst op van de tweede plaats in 2021 naar de koppositie nu. Naffakh: ‘Midden in een pandemie waren we in staat de levering van producten drastisch op te schalen wanneer dat nodig was en bereikten we aanzienlijke prestatieverbeteringen bij onze grote klanten, waarbij we het product op tijd en in de juiste hoeveelheden konden leveren.’

Om de strategische prestaties van Europese supply chain-leiders te beoordelen, stelden Supply Chain Media, KPMG Advisory en Inspired-Research gezamenlijk de achtste editie van de Top 28 Supply Chain Executives Europe samen. Deze ranglijst is gebaseerd op vier dimensies: financiële bedrijfsprestaties, persoonlijke verantwoordelijkheid, persoonlijke zichtbaarheid en peer votes. Om in de lijst te worden opgenomen, moeten de executives bovendien minstens een jaar hun huidige functie uitoefenen.

Voor analyse van de financiële prestaties gebruikten Supply Chain Media en KPMG Advisory dit jaar verschillende financiële cijfers. Gezien de enorme supply chain-disrupties tijdens de pandemie en de ernstige tekorten in de tweede helft van 2021, werd de Return On Capital Employed (ROCE) aangemerkt als de meest cruciale key performance indicator (KPI) voor de supply chains in 2021.

Wellicht niet verwonderlijk is dat farmaceutisch producent Pfizer vanwege het succesvolle coronavaccin het hoogste scoorde in de financiële analyse over 2021, met Adidas heel knap op de tweede plek. Ivanka Janssen van Philips kreeg de hoogste score op het gebied van persoonlijke zichtbaarheid voor de Top 28, maar daalde in de ranglijst door tegenvallende financiële resultaten van de producent van gezondheidstechnologie.

Benodigd leiderschap

Supply Chain Media vroeg voor deze ranglijst aan executives in een online survey naar het benodigde leiderschap voor de toekomst. Eind 2020 was volgens 33 door Supply Chain Media ondervraagde Europese supply chain executives digitalisering de belangrijkste megatrend die hun bedrijven raakt op de lange termijn, met sustainability daar een eindje achter.

Sinds de oorlog in Oekraïne ziet de wereld er politiek en militair heel anders uit en daarmee ook de business en de supply chains. In Europa zijn de energieprijzen exorbitant toegenomen en ook is de inflatie hier – maar ook elders in de wereld – gestegen naar ongekende hoogtes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 78 procent van de supply chain executives nu sustainability en grondstoffenschaarste als een van de twee belangrijkste megatrends beschouwt, gevolgd door digitalisering met 47 procent en vlak daarna reshoring van productie dichter bij de afzetmarkt met 39 procent. Reshoring is een duidelijk opkomend thema in de boardroom met de toenemende geopolitieke spanningen in de wereld, vooral ook tussen de VS en China.

Hoewel sustainability volgens het eigen onderzoek als impactvolle megatrend wordt beschouwd, is voor 50 procent van de supply chain executives businesstransformatie en digitalisering het belangrijkste gespreksonderwerp in de boardroom, gevolgd door supply chain risicomanagement met 39 procent en kostenbesparing met 36 procent. Sustainability en circulaire supply chains komt pas op de vijfde plek met 22 procent, vlak voor talent- en verandermanagement met 19 procent. Opvallend genoeg scoorde sustainability vergelijkbaar laag in het onderzoek twee jaar geleden. Het is duidelijk dat sustainability op de lange termijn de voornaamste megatrend is, maar dat bedrijven er op dit moment geen prioriteit aan geven.

Een nieuwe vraag in het onderzoek van dit jaar is wat de twee meest belangrijke vaardigheden (skills) voor supply chain-leiders zijn. Resilience en scenario-ontwikkeling scoort het hoogst met 50 procent, gevolgd door strategisch en transformatie denken met 44 procent. Strategie-executie en alignment komt met 33 procent op een duidelijke derde plek als belangrijke vaardigheid. De vaardigheden alliantie-ontwikkeling en samenwerking (22%), betrokkenheid bij medewerkers (19%), storytelling en verandermanagement (17%), sociale verantwoordelijkheid en sustainability (6%) en digitaal inzicht (8%) scoren aanzienlijk lager. Supply chain executives beschouwen de zachtere vaardigheden – het digitaal inzicht even buiten beschouwing gelaten – blijkbaar als minder belangrijk dan de hardere in het huidige chaotische tijdperk.

Top 28 Supply Chain Executives Europe 2022 (2021)

1 (2) Sami Naffakh, Chief Supply Officer bij Reckitt
2 (12) Harald Emberger, Chief Supply Chain Officer bij Beiersdorf
3 (11) Magne Setnes, Chief Supply Chain Officer bij Heineken
4 (17) Paul Campbell, SVP Supply Chain Europe bij PepsiCo
5 (18) Thomas Panzer, Head of Supply Chain Management bij Bayer Pharmaceuticals
6 (7) Fares Sayegh, SVP Supply Chain Europe & Global Supply Network Operations bij P&G
7 (4) Ewan Andrew, President Global Supply and Procurement & Chief Sustainability Officer bij Diageo
8 (-) Jamal Chamariq, Senior Vice President Global Supply Chain bij Estée Lauder
9 (21) Martin Shankland, Executive Board Member, Global Operations bij Adidas
10 (26) Ralf Busche, SVP European Site Logistics bij BASF
11 (9) Vineet Khanna, SVP Global Head of Supply Chain bij Nestlé
12 (25) Richard Oosterhoff, SVP DSM Operations & Responsible Care bij DSM
13 (8) Emer Cunningham, VP Internal Medicine Global Supply Chain bij Pfizer
14 (-) Karen Marie Katholm, Chief Integrated Supply Chain Officer bij AkzoNobel
15 (22) Frederic Brut, Head of Supply Chain EEMEA & APAC bij MSD
16 (-) Christoph Häusler, Chief Manufacturing Officer bij Refresco
17 (-) Alexandre Baubert, Chief Supply Chain Officer bij Signify
18 (14) Regis Simard, President Pharmaceutical Supply Chain bij GSK
19 (-) Massimo Andolina, Senior Vice President Global Operations bij Philip Morris
20 (5) Ivanka Janssen, Chief Supply Chain Officer & Executive Vice President bij Philips
21 (-) David Boulanger, Executive Vice President & Chief Supply Chain Officer bij Arla Foods
22 (19) Padraig Healy, Vice President Supply Chain bij Nokia
23 (-) Sven Markert, Executive Vice President Supply Chain & Logistics bij Siemens
24 (23) Peter Puype, Global Head of Supply Chain bij Biogen
25 (20) Stephan Gotthardt, Senior Vice President Europe Supply Chain bij Teva
26 (-) Maria Pia de Caro, Chief Supply Chain Officer bij Nomad Foods
27 (-) Mark Harrison, VP Operations EMEA/LATAM Global Supply Chain & Manufacturing bij Pernod Ricard
28 (-) Joost Donkers, Chief Supply Chain Officer bij Perfetti Van Melle

Uit de Top 28 zijn vier vrouwelijke executives verdwenen, omdat ze van baan zijn gewisseld of zijn vertrokken: Francesca Gamboni (van Stellantis naar Accell Group), Stephanie Rott (van LVMH naar Guerlain), Isabelle Conrot (van Roche naar Gartner) en Silke Maurer (weg bij BSH Home Appliances). Mannelijke afvallers die van baan wisselden of vertrokken, zijn David Prinselaar (Akzo Nobel), Gustavo Burger (Kraft Heinz Company), Volker Schmitz (HP) en Sikko Zoer (Medtronic). Ten slotte is ook Bruce Edwards van Kellogg Company verdwenen uit de Top 28.

Hall of Fame

Marc Engel, Chief Supply Chain Officer bij Unilever, is de eerste persoon in de Hall of Fame omdat hij twee jaar op rij (2017 en 2018) is uitgeroepen tot de nummer 1 executive. Carsten Rasmussen, Chief Operating Officer bij Lego Group, is de tweede persoon in deze eregalerij; hij won de editie 2019. Ook Dirk Holbach, Corporate Senior Vice President en Chief Supply Chain Officer bij Henkel, en Tariq Farooq, SVP Global Supply Chain van Sanofi, winnaars in respectievelijk 2020 en 2021, zijn nu toegetreden tot de Hall of Fame.