Samenwerking Unicef en Flexport voor betere humanitaire hulpverlening

Unicef

Hulporganisatie Unicef en supply chain-technologiebedrijf Flexport.org zijn een nieuw samenwerkingsverband aangegaan. Het moet Unicef helpen meer essentiële hulpgoederen bij kinderen te krijgen en te onderzoeken hoe logistieke knelpunten bij de hulpverlening kunnen worden aangepakt. Beide organisaties kijken daarnaast ook of ze op andere gebieden de levering van humanitaire hulp effectiever, efficiënter en duurzamer kunnen maken.

De samenwerking tussen Unicef en Flexport.org – de Corporate Social Responsibility (CSR)-tak van digitaal expediteur Flexport – startte in 2021 en heeft ertoe bijgedragen dat kinderen en hun families in Afghanistan, Tsjaad, Ethiopië, Pakistan, Oekraïne, Venezuela en Jemen toegang kregen tot essentiële goederen en diensten. In de afgelopen twee jaar bood Flexport.org ondersteuning bij de levering van meer dan 500.000 kilo aan essentiële goederen voor de wereldwijde humanitaire hulpverlening van Unicef. Flexport stelde dankzij de samenwerking inmiddels al voor meer dan 2 miljoen dollar aan transport ter beschikking. Daarbij gaat het om kant-en-klaar therapeutisch voedsel, spuiten voor vaccinaties, water, sanitair en hygiënebenodigdheden, luiers, dekens en watertanks, maar ook om het aanvullen van voorraden en temperatuurgecontroleerde opslag.

Vier pijlers Unicef

Door het hernieuwde partnerschap kan Unicef de humanitaire hulp over de hele wereld versterken. De vier pijlers zijn daarbij het in-kind transport van goederen die wereldwijd door Unicef worden verscheept via lucht-, zeevracht of landtransport tijdens humanitaire crises en ter ondersteuning van de programma’s en prioriteiten van Unicef; de logistieke noodoplossingen, waaronder opslagdiensten, op maat gemaakte logistieke ondersteuning en gerichte expertise als de situatie daarom vraagt; de duurzame supply chain-oplossingen om de ecologische, sociale en economische logistieke impact te verminderen en, tot slot, de strategische supply chain-planning om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de toegang tot essentiële voorraden op de moeilijkst bereikbare plaatsen verbeteren.

Noodsituaties

‘Supply chains komen onder intense druk te staan tijdens noodsituaties. Dit partnerschap met Flexport.org zal Unicef helpen knelpunten aan te pakken en snel levensreddende voorraden te leveren aan kinderen en hun gemeenschappen in tijden van crisis’, aldus Etleva Kadilli, directeur van de wereldwijde bevoorradings- en logistieke operaties van Unicef. ‘Efficiënte, gestroomlijnde logistiek is cruciaal voor wereldwijde humanitaire hulpverlening’, stelt ook Kristen Dohnt, leider van Flexport.org. ‘We zijn verheugd om samen te werken met Unicef en onze gezamenlijke expertise te benutten om logistieke knelpunten het hoofd te bieden en de levering van humanitaire hulpgoederen naar kinderen in nood te verbeteren, met name in afgelegen en lastig te bereiken locaties.’