Samenwerking Smartmile en DHL Express voor duurzamere bezorging

Smartmile

Smartmile is in Nederland een samenwerking gestart met DHL Express die pakketbezorging duurzamer moet maken. Met de integratie van een tweede vervoerder verwezenlijkt ze haar visie om een open en gedeelde infrastructuur voor bezorging te realiseren. Belangrijkste doel is daarbij het terugdringen van de uitstoot van CO2. Het pilotproject wordt in eerste instantie uitgevoerd op een aantal locaties in de regio Utrecht. Het is echter de bedoeling de samenwerking met DHL Express op termijn ook in het internationale netwerk van Smartmile uit te rollen.

Met het groeiende aantal bezorgingen in Nederland (in 2020 586,3 miljoen pakketten – ACM, 2020), kampt de logistieke sector met een grote uitdaging. Hierbij gaat het niet alleen om een tekort aan chauffeurs (IRU, 2021) en de toenemende populariteit van same day en instant delivery, maar vooral ook om de toenemende CO2-uitstoot. Die wordt bovendien nog verder vergroot door het aantal mislukte bezorgingen. Voor Smartmile reden een internationaal netwerk van autonome pakketautomaten – de zogenaamde Smartmile Hubs – op centrale locaties te realiseren.

Iedere koeriersdienst of vervoerder kan deze pakketautomaten gebruiken om zo volledige wijken in één stop te bedienen. Dat minimaliseert de kans op mislukte bezorgingen en zorgt ervoor dat er minder busjes de stadscentra in hoeven ten opzichte van bezorging aan huis of gesloten systemen. Consumenten kunnen pakketten van meerdere koeriers in één stop ophalen, retourneren en verzenden. Hoe meer koeriers zich aansluiten op het Smartmile-netwerk, des te groter ook het potentieel van CO2-vermindering.

Innovatief integratieplatform

Wat DHL Express betreft, is de technologie van Smartmile de onderscheidende factor. Met Smartmile Building Blocks, een innovatief integratieplatform, ontwikkelt het bedrijf snel nieuwe ideeën en services die bijdragen aan verduurzaming en oplossingen binnen de sector. Met de integratie in het Nederlandse netwerk van Smartmile zijn ook alle voorbereidingen getroffen om DHL Express internationaal uit te rollen.

‘Wij willen onze klanten een flexibelere oplossing bieden bij het versturen en ontvangen van pakketten. Tegelijk is voor DHL Express duurzaamheid een duidelijke bedrijfsprioriteit. Het doel is om alle logistiek gerelateerde CO2-emissie zo veel mogelijk te reduceren. De Smartmile-oplossing helpt ons in beide doelen te voorzien’, aldus Kees van Soest, Operation Manager Retail bij DHL Express.

Netwerkgroei

Momenteel heeft Smartmile in Nederland 66 machines in bedrijf in samenwerking met DHL Parcel. Smartmile verwacht een ruime verdubbeling van haar netwerk in het komende jaar. Daarnaast is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van complementaire oplossingen die het duurzaamheidspotentieel van elke locatie nog verder vergroten.

Frank van Os, CCO van Smartmile, is blij met de nieuwe partner. ‘Samen maken we een belangrijke stap in de ontwikkeling van een open en gedeelde infrastructuur van pakketautomaten. Hiermee zorgen we niet alleen voor een steeds duurzamere last mile, maar bieden we consumenten ook het gemak om steeds meer pakketten op een locatie van hun voorkeur op te halen, te retourneren en te versturen’, aldus Van Os.