Samenwerking hogeschool Windesheim met Chinese retailer JD.com

Windesheim

Hogeschool Windesheim uit Zwolle heeft tijdens de handelsmissie in China een samenwerkingsovereenkomst getekend met JD.com, een van de grootste e-commercebedrijven van China. Ze gaan samen onderzoek doen op het snijvlak van e-commerce, logistiek en finance. Spil hierin is het lectoraat Supply Chain Finance van de hogeschool.

Windesheim gaat samen met JD.com verschillende onderzoekstrajecten en researchconsortia met andere internationale universiteiten opzetten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe JD.com samen met Nederlandse bedrijven de export van goederen logistiek en financieel kan optimaliseren. Ook wordt gekeken hoe Nederland de kansen kan benutten die de nieuwe spoorverbinding tussen Europa en China biedt. Windesheim is daarbij de schakel tussen andere universiteiten en het bedrijfsleven.

Producten door drones en robots bezorgd

JD.com is een van China’s grootste e-commercebedrijven, met 266,3 miljoen actieve klanten. Daarmee is het ook de voornaamste retailer van China wat betreft de directe verkoop aan consumenten. Het bedrijf richt zich nu vooral op binnenlandse verkoop: van apparatuur en kleding tot boeken en voeding. Daarbij loopt het voorop wat betreft technologische ontwikkelingen. Zo worden producten door drones en robots bezorgd en in onbemande winkels verkocht.

Financieringsvormen

Supply Chain Finance is de verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de leverantieketen, met als doel de financiële positie van alle partijen in de keten te verbeteren en de risico’s te spreiden. Bedrijven kunnen veel geld besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken. Het lectoraat van Windesheim doet onderzoek naar de mogelijkheden van diverse Supply Chain Finance-modellen.