Samenwerkende robots bij ABB

Drie robots die aan de lopende band samen één product maken. Bij de vestiging in Ede van de Zweeds-Zwitserse multinational ABB gebeurt het. Een wereldprimeur, bericht het AD van 9 juni 2017.

Tweearmige robots die daadwerkelijk samenwerken en elkaar seintjes geven aan de lopende band, als waren ze collega’s. Het is wereldwijd nog nooit vertoond, bevestigt directrice Hielkje Reindersma van ABB, die het voor de zekerheid nog wel even heeft gecheckt. Het drietal produceert in Ede hollewanddozen; de dozen die achter een stopcontact in de wand verstopt zitten.

Tempo van de langzaamste

Voorheen stond er bij ABB één robot bij elke productielijn. Die verrichtte een handeling, waarna het product op een andere lijn werd gezet voor een nieuwe bewerking. In totaal ging het product over drie lijnen voor het gereed was. ‘We hadden verschillende productielijnen en die moesten allemaal mee in het tempo van de langzaamste’, zegt René Wienholts, project engineer bij ABB. ‘Dat moet anders kunnen, dachten we.’

Iedere robot heeft nu zijn eigen taak, meldt Wienholts in het AD. ‘Je ziet hoe ze de dozen omdraaien en bewerken en aan elkaar doorgeven. Ze geven elkaar ook een seintje wanneer de volgende robot verder kan met de taak.’ Op die manier vinden er meerdere handelingen tegelijk op de lopende band plaats in plaats van één. Voor ABB betekent dat winst, in tijd en in geld.

Wenkend perspectief

Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto VNI voor de installatiebranche en technische detailhandel, had op 8 juni 2017 de eer de robots aan het werk te mogen zetten. Hij ziet robotisering als ‘een wenkend perspectief’. ‘Door het toenemend gebruik van robots zal de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities.’