Samenwerken voor een betere wereld

samenwerken

Het in het Nederlands geschreven boek ‘Bloed, zweet, maar samen – Samenwerken voor een betere wereld’ behandelt het thema samenwerking tussen bedrijven. Om inclusie, duurzaamheid en een rechtvaardige samenleving te bewerkstelligen, is die samenwerking cruciaal, schrijven auteurs Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie. Dit kan op allerlei manieren, zoals bijvoorbeeld tussen een start-up en een multinational of tussen organisaties en overheden.

Het is hetzelfde thema dat ook Paul Polman en Andrew Winston in hun boek ‘Net Positive’ aansnijden. Over hoe zo’n samenwerking er precies uitziet, daar gaat dit boek vrij uitgebreid op in. Dit is soms saai om te lezen, wat ook komt door het ambtelijke taalgebruik en het gebruik van organisatiekundige termen. Het boek mist de frivoliteit die in ‘Circular Supply Chain’ juist zo overdadig aanwezig is. Goed aan het boek is dat het veel voorbeelden van samenwerkingen bevat, zoals die tussen Niaga en DSM, Seepje en Albert Heijn, Fairphone en Vodafone, De Vegetarische Slager en Unilever. Interessant om te lezen hoe deze bedrijven tot elkaar kwamen en hoe ze elkaar versterken.

Het boek is geen handleiding over samenwerking, maar biedt volgens de auteurs ‘gedachtevoer voor succes- en faalfactoren’. Ben je als supply chain-directeur concreet van plan om nieuwe vormen van samenwerking aan te gaan, dan is dit boek wellicht de moeite waard. Om het ter inspiratie of gewoon voor de lol te lezen, daarvoor is het te veel een studieboek.

samenwerken

 

Bloed, zweet, maar samen (2022), Hummels, Scheepens & Sie, Van Duuren, 192 blz., €29,99