’s Wereld grootste bierbrouwers op overnamepad

De drie grootste bierconcerns ter wereld zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller wil het Nederlandse Heineken overnemen, terwijl het Belgisch-Braziliaanse Anheuser Busch InBev op zijn beurt op SABMiller aast, meldt de Wall Street Journal.

InBev, de grootste bierproducent ter wereld, zou met banken in gesprek zijn over een financiering van ruim 94 miljard euro, de grootste transactie in de sector ooit. Daarmee lijkt de poging van SABMiller om Heineken over te nemen, vooral een manier om AB InBev van zich af te houden. AB InBev is het moederbedrijf van onder andere Hertog Jan en Jupiler.

Volgens de Wall Street Journal zou SABMiller na een eerste, afgewezen, bod nu een tweede bod op Heineken voorbereiden. Heineken heeft echter laten weten dat het ‘het erfgoed en de identiteit van Heineken als onafhankelijk bedrijf’ wil voortzetten en daarom niet te koop is. SABMiller is het moederbedrijf van onder andere Grolsch.

InBev, SABMiller en Heineken zijn de drie grootste bierproducenten ter wereld. Gezamenlijk hebben ze bijna 40 procent van de biermarkt in handen.