Rutger van Baalen, Trust: ‘Wij sturen op de gezondheid van onze voorraad’

Rutger van Baalen, Trust

De headsets, muizen en toetsenborden van Trust hebben dan weliswaar geen houdbaarheidsdatum, de producten verouderen wel degelijk. Door te sturen op voorraadgezondheid verbeterde het team van Rutger van Baalen zowel de cost en cash als de service. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? 

Rutger van Baalen trad anderhalf jaar geleden aan als Head of Operations en Supply Chain bij Trust, een specialist in zogeheten digitale accessoires. Het bedrijf kent vier productgroepen: gaming, home & office, mobile leasure en smart home. ‘Ons assortiment is heel breed en gaat van gaming-stoelen en -bureaus tot bewegingssensoren voor in huis; en van laptoptassen tot mobiele zonnepaneeltjes die je op de camping kunt gebruiken om je telefoon op te laden. De omzet in 2024 was ongeveer 125 miljoen, vooral behaald in Europa en Latijns-Amerika. Er werken wereldwijd 200 mensen voor Trust.’

Ruim 41 jaar geleden werd het bedrijf opgericht onder de naam Aashima. Dat klonk lekker Japans en met een dubbele A stond het bedrijf vooraan in de Gouden Gids. In 2003 veranderde de toenmalige eigenaar Michel Perridon de bedrijfsnaam in Trust, naar de naam van een Italiaanse distributeur die werd overgenomen. Inmiddels is Trust eigendom van een investeringsmaatschappij.

Hoe zit jullie supply chain in elkaar?

‘Wij innoveren snel. Op een assortiment van gemiddeld tussen de 1000 en 1200 items introduceren we ongeveer 200 nieuwe producten per jaar. Dat betekent dus dat de gemiddelde life cycle van een product vijf jaar is. We ontwerpen bijna alle producten zelf en laten ze vervolgens produceren in voornamelijk China. Om die reden hebben we een vrij groot sourcing- en procurement-team in Shenzhen, dat continu zoekt naar nieuwe leveranciers en de relaties met bestaande leveranciers onderhoudt.

We hebben drie distributiecentra (dc’s): in Nederland (’s-Heerenberg), Italië en Spanje. Op dit moment komen bijna alle producten nog binnen via de Rotterdamse haven. Vanuit ’s-Heerenberg leveren we door naar de andere dc’s. Het afgelopen jaar hebben we een studie laten uitvoeren naar optimalisatiemogelijkheden in de fysieke distributie en daar kwam uit naar voren dat de locaties van de distributiecentra weliswaar goed gekozen zijn, maar dat we behoorlijk op transportkosten en CO2-uitstoot kunnen besparen als we de dc’s in Italië en Spanje beleveren vanuit de haven van Genua. We zitten momenteel midden in een aanbesteding voor een 3PL en nemen daarin ook meteen die nieuwe distributie-footprint mee.’ … … …