Rotterdam wint slag om hypermoderne recyclingfabriek

Een consortium rond chemieconcern AkzoNobel heeft Rotterdam uitgekozen voor de bouw van een methanolfabriek op basis van afvalstromen. De Eemshaven werd daarbij als vestigingslocatie gepasseerd. Met het project is een investering van naar schatting 180 miljoen euro gemoeid.

In de eerste helft van 2017 wordt een definitieve beslissing over de bouw van de fabriek genomen. Tegen die tijd moet er zekerheid zijn over de ‘volledige haalbaarheid van de businesscase’, laat het consortium in een persbericht weten.

De keuze voor de Rijnmond is een tegenvaller voor de provincie Groningen, waar chemiecluster EemsDelta in de Eemshaven bij Delfzijl in aanmerking kwam. Ook dit cluster wil fabrieken neerzetten om grondstoffen uit afval terug te winnen.

Partners uit hele supply chain

Het consortium bestaat uit partners uit de hele supply chain. Zo is AkzoNobel klant voor de eindproducten en biedt Van Gansewinkel de techniek van afval-sorteren en beheer van afvalstromen. De andere partijen zijn Air Liquide, AVR, het Canadese Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam.