Robots vertragen productie van Boeing 777

Vliegtuigfabrikant Boeing kampt met grote vertragingen in de productie van de 777. Vorige maand moest de productie in de fabriek zelfs stilgelegd worden vanwege technische problemen met de robots. Dat meldt de Seattle Times op 2 september 2016.

De Boeing-fabriek in Everett, Washington, maakt sinds kort gebruik van assemblage-robots. Deze boren automatisch gaten in de romp en zetten bovendien de verschillende delen van de romp in elkaar. Het was de bedoeling dat deze techniek ertoe zou bijdragen dat de nieuwe 777X sneller geproduceerd zou kunnen worden.

Productielijn stilgelegd

Het tegendeel bleek echter waar. In augustus moest een complete productielijn in de fabriek zelfs stilgelegd worden nadat de robot een rompdeel voor een 777 van vliegtuigmaatschappij China Eastern dusdanig slecht monteerde dat het deel vervangen diende te worden, aldus de Amerikaanse krant.

Om de schade te beperken en de productiesnelheid niet te veel te verminderen, worden sommige toestellen nu pas volledig afgemonteerd als ze de ‘final assembly line’ al verlaten hebben. Ook draaien de medewerkers van de fabriek, die flink morren over het nieuwe systeem, momenteel tal van overuren.

Problemen bij leveranciers

Jason Clark, vice president bij Boeing, ontkent dat het nieuwe systeem, de Fuselage Automated Upright Build (FAUB), de oorzaak van de moeilijkheden is. Die zijn volgens hem met name te wijten aan problemen bij de leveranciers. De vice president beaamt wel dat de introductie van het systeem ‘pijnlijk’ verloopt.