Robots moeten Aston Martin uit rode cijfers helpen

Het Britse Aston Martin ontkomt niet aan robotisering van het productieproces. De fabrikant van exclusieve sportwagens ging lange tijd prat op zijn handmatige productie. Begin oktober werd echter bekendgemaakt dat het bedrijf gaat investeren in het werken met robots. Op die manier hoopt het uit de rode cijfers te komen, meldt het FD van 7 oktober 2016.

CEO Andy Palmer van Aston Martin gaf op een Manufacturing Summit van de Britse zakenkrant Financial Times onomwonden toe dat delen van de productie verder gerobotiseerd moeten worden. Het overspuiten van de auto’s bijvoorbeeld, een proces dat nu nog handmatig gebeurt. Ook zinspeelde Palmer op investeringen in 3D-printtechnologieën voor het vervaardigen van componenten.

Het ruim honderd jaar oude Aston Martin lijdt al jaren verlies. Vorig jaar was dat nog aanleiding voor het schrappen van 300 banen. Investeringen in technologische vooruitgang moeten het bedrijf nu dus helpen weer financieel gezond te worden. Het concern opent verder ook een nieuwe fabriek in Wales, om er SUV’s te gaan bouwen. Gehoopt wordt dat Aston Martin in 2018 weer winst zal maken.

Terugroepacties door fouten robots

Robotisering mag dan voor autofabrikanten een logische stap lijken, volgens het FD zijn er inmiddels ook fabrikanten die hier wat van terugkomen. Zo zouden er terugroepacties zijn geweest door aan robots te wijten fouten. Volgens de krant zou Mercedes bijvoorbeeld geklaagd hebben dat de robot niet goed kan omgaan met de grote verscheidenheid aan opties en modellen waaruit klanten kunnen kiezen.

Een bijkomend probleem voor de Britse auto-industrie is het aanstaande vertrek uit de Europese Unie. Iets dat ook fabrikant Aston Martin zorgen baart. De autofabrikant exporteert momenteel het gros van zijn productie, waarbij wel aangetekend moet worden dat 60 procent naar niet-EU-landen gaat. CEO Palmer liet echter weten niet te verwachten dat de Britten opeens met hoge exporttarieven geconfronteerd zullen worden.