Robot pikt veel minder banen in dan voorspeld

robot

De angst voor massale werkloosheid door robotisering blijkt ongegrond. Robots pikken veel minder banen in dan voorspeld, toont nieuw onderzoek van de Oeso aan. Volgens deze denktank van rijke landen is inmiddels duidelijk dat in de westerse, geïndustrialiseerde landen maar 14 procent van de banen een grote kans heeft geautomatiseerd te worden. In Nederland is die kans zelfs maar 11,4 procent. En dat terwijl eerder onderzoek nog repte van 47 procent van de banen.

De aan Oxford verbonden onderzoekers Michael Osborne en Carl Frey kwamen vijf jaar geleden met verontrustende onderzoeksresultaten naar buiten. Een grootscheeps onderzoek onder ruim 700 beroepen toonde volgens hen aan dat maar liefst 47 procent van alle banen in de Verenigde Staten grote kans liep om te verdwijnen door de inzet van robots en slimme algoritmes. De Oeso oordeelt nu echter dat die cijfers zwaar overdreven zijn.

Volgens econoom Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zijn mensen onnodig bang gemaakt door de studie van Osborne en Frey. ‘Niemand weet hoeveel banen erbij komen door robotisering. We weten ook niet hoe lang het duurt voordat een uitvinding echt neerslaat in de samenleving. Kijk maar naar de elektrische auto. De technologie hadden we in de negentiende eeuw al uitgevonden, maar nu pas komt elektrisch rijden van de grond.’

Nederlandse banen ‘robotproof’

Het onderzoek wijst verder uit dat Nederlandse banen behoorlijk ‘robotproof’ zijn. 11,4 procent van de banen in ons land loopt een grote kans geautomatiseerd te worden. In Noorwegen ligt dat percentage met 6 procent nog een flink stuk lager. Banen in Duitsland, Japan en Zuid- en Oost-Europa daarentegen blijken veel minder bestand tegen de opkomst van robots en algoritmes. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft zich volgens de Oeso al weten aan te passen aan nieuwe technologieën die het werk veranderen.

Volgens Went gaat het er uiteindelijk om hoe de banen in een land zijn ingevuld. In Nederland wordt bijvoorbeeld het aandeel van banen waarbij een universitaire of hbo-opleiding nodig, is steeds groter. ‘Kijk maar naar een bedrijf als ASML. Het bedrijf valt officieel onder ‘industrie’. Maar bij ASML staan ze nauwelijks aan een lopende band. Er werken vooral ingenieurs met grensverleggende technologieën. Die banen zijn niet makkelijk te automatiseren’, aldus Went.

Meer investeren in opleiding

Waar de Oeso zich dan ook de meeste zorgen over maakt, zijn de werknemers die weinig opleiding gehad hebben. Banen in de schoonmaakbranche, fysiek werk in de bouw en de industrie hebben volgens de denktank wél een grote kans door robots overgenomen te worden. Volgens een schatting van de Oeso zou het hierbij om ruim 66 miljoen mensen gaan in de 32 landen die meededen aan het onderzoek. Het advies aan overheden is dan ook om meer te investeren in training en opleiding van werknemers.

Bron: FD