Robot ook in te huren als uitzendkracht

Hobij in Veghel is naar eigen zeggen het eerste uitzendbureau in Nederland dat robots uitzendt. De eerste vijf robots zijn inmiddels operationeel. Het is een oplossing voor industrieën met een tekort aan vakmensen en als vervanger voor saai en fysiek zwaar werk.

De vijf robots van Hobij, die worden geprogrammeerd door het start-up-bedrijf Smart Robotics in Eindhoven, zijn actief in productie- en logistieke omgevingen. ‘Ze zijn flexibel te programmeren, zodat ze op allerlei posities kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld voor pick-and-place-activiteiten, palletteren en verpakken.

Maar ze kunnen ook lassen’, zegt CEO Han van Horen van Hobij in een persbericht. Dat laatste geschiedt inmiddels bij Berco Car Carpets in Schijndel. Dat heeft sinds maart 2016 een robot ingehuurd als hoogfrequente lasmachine voor het automatisch lassen van emblemen op de matten. ‘We waren al klant van Hobij voor traditionele uitzendkrachten, maar zoeken naar verdergaande automatisering om onze loonkosten onder controle te krijgen en de productiviteit op te schroeven’, stelt directeur Berry van der Velden.

De ervaringen van het bedrijf met de uitzendrobot, waarvoor een opzegtermijn geldt van een maand, noemt hij ‘prima’. ‘We zijn inmiddels al zo ver dat we de robot zelf kunnen programmeren. We gaan hier ook zeker mee door en verwachten dat onze robotisering niet tot deze ene beperkt blijft’, aldus Van der Velden.

De huur van een robot is voor Berco Car Systems op financieel gebied ‘een nuloperatie’, zoals Van der Velden het uitdrukt. ‘Maar dan praat ik over werk dat voorheen werd ingevuld door een gesubsidieerde medewerker vanuit de sociale werkplaats. Als het een reguliere werknemer zou betreffen, praat je al snel over een besparing van zo’n 10.000 euro, schat ik in.’

Han van Horen: ‘Natuurlijk laten robots ook banen verdwijnen, maar dan praat je over het saaie, repeterende en fysiek zware werk. Voor mensen blijft het zinvollere werk over.’