Rijtjeshuis van de lopende band

De Brabantse woningproducent Think Wonen plaatste recent in de wijk Rooiharten in Tilburg een rijtjeswoning die in slechts zes dagen tijd werd gebouw. In een fabriek in Drunen. Het huis werd op 21 september 2015 officieel geopend door minister Stef Blok van Wonen, meldt het FD diezelfde dag.

In een grote hal in Drunen heeft Think Wonen een lopende band ontwikkeld waar vakmensen en productiemedewerkers naast elkaar werken. Hier werd in een tijdsbestek van zes dagen vrijwel de hele woning gebouwd. Volgens Mark Spee van Think doen in de traditionele bouw de snelsten het in veertien weken, maar geldt voor de meesten een bouwperiode van een half jaar.

Het ‘lopendebandhuis’ wordt geleverd inclusief betonnen vloeren, bakstenen muren, trap, keuken en badkamer en is zeer goed geïsoleerd. Zonnepanelen op het dak leveren daardoor ook genoeg elektriciteit om geen energierekening te hoeven betalen. Eenmaal op locatie moeten de woonlagen alleen nog op elkaar worden geplaatst.

Metalen frame

Waar traditionele woningen doorgaans een betonnen skelet hebben, gebruikt Think een metalen frame omdat het huis anders niet meer te tillen is. Bij de woning in Tilburg ging het om een pakket van 30.000 kilo. Het meet ruim vier bij tien meter. De maximale breedte voor een huis uit de fabriek is overigens zes meter; dit in verband met het wegvervoer.

Mark Spee begon veertien jaar geleden al met de ontwikkeling van het concept van het lopendebandhuis. Sinds vorig jaar heeft hij een investeerder, waardoor de woningen nu op grote schaal kunnen worden gerealiseerd. Met vastgoedbelegger Gerard van der Horst wil Think de komende jaren dan ook honderden woningen ontwikkelen.

Weer niet van invloed

Spee zegt zoveel sneller te kunnen bouwen, omdat de verdieping en begane grond tegelijk gebouwd worden, terwijl op de bouwlocatie de fundering wordt gelegd. ‘Dat is al drie keer zo snel.’ Ook kan in de fabriek op hetzelfde moment aan de binnen- en buitenkant van de woningen worden gewerkt. Slecht weer heeft geen invloed op het proces en er kan in ploegen worden gewerkt. ‘De schilder kan al beginnen terwijl het dak er nog niet op zit.’

De woningcorporatie betaalt voor de woning 98.000 euro exclusief btw. Dat is inclusief de sloop van de oude woning en de hele afwerking van keuken tot badkamer. Het bedrag ligt een fractie hoger dan in de traditionele bouw. ‘Maar dat verschil verdien je snel terug doordat je minder huur misloopt. Wij hebben een maand huurderving’, meldt financieel directeur Martijn Weinreich van Van der Horst in het FD.