Richtlijnen voor inbraakpreventie distributiecentra

inbraakpreventie

Magazijnen en distributiecentra (dc’s) zijn moeilijk te beveiligen. Een inbraak kan echter desastreus uitpakken, of het nu gaat om productverlies of schade aan dure apparatuur. Sensurity, leverancier van geavanceerde perimeter-beveiligingsoplossingen, komt daarom met richtlijnen voor beveiligingssystemen voor magazijn of dc.

Eind 2018 maakte de Transported Asset Protection Association melding van een recordaantal incidenten rond vrachtcriminaliteit, met verliezen ter waarde van 6,8 miljoen euro in een tijdsbestek van dertig dagen. Alleen in Nederland werden in november 2018 al 46 diefstallen gemeld, goed voor 15,1 procent van het wereldwijde aantal vrachtmisdrijven in die maand. En deze trend zet door, meldt Sensurity.

CEO Geoff Clarke: ‘Er zijn maar weinig manieren om te voorkomen dat indringers uw magazijn of distributiecentrum binnendringen. Omheiningen kunnen met behulp van een hoog voertuig worden opengeknipt, ondergraven of beklommen. Preventie is zinloos, dus doel van het spel is het detecteren en afschrikken.’

Optimale inbraakdetectie en afschrikmiddelen zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van elke locatie, maar Sensurity heeft richtlijnen opgesteld van de vijf belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden: detectiekans, valse alarmen, ruimte, terrein en budget.

Detectiekans

De beste inbraakdetectiesystemen hebben tegenwoordig een detectiekans van 99,9 procent, maar dat cijfer houdt geen rekening met het vermogen van een indringer om het systeem waar te nemen en te vermijden, door bijvoorbeeld óver het detectiegebied te springen of juist ónder het detectiegebied te kruipen. Een oplossing hiervoor is volgens Sensurity een radarsysteem dat volledig onzichtbaar en niet detecteerbaar is voor indringers en dat kan worden geplaatst op een hoogte van maximaal 10 meter.

Valse alarmen

Als de gevoeligheid van een systeem wordt verhoogd voor een betere kans op detectie, neemt de kans op vals alarm meestal ook toe. Dankzij algoritmische verwerking kunnen sommige van de nieuwste systemen nu echter het verschil herkennen tussen voertuigen, mensen die rennen, lopen of kruipen, dieren en zelfs weersinvloeden. Het weer kan een bijzonder probleem zijn, vooral bij bewegingsdetectie of thermische CCTV-camera’s, omdat regen, sneeuw, mist en wind kunnen leiden tot een groot aantal valse alarmen of indringers volledig verbergen voor detectie, aldus Sensurity.

Ruimte

Sommige systemen, zoals ‘standalone’ microgolfradar en CCTV, moeten elkaar overlappen om ervoor te zorgen dat er geen ‘dode’ detectiezones zijn. Hierdoor ontstaat een grote installatievoetafdruk en kan de benodigde hoeveelheid montage- en bekabelingsmateriaal verdubbelen. Sommige baanbrekende dual-technology radardetectiesystemen nemen nu ook infrarood op om de dode hoeken te coveren die de radardetectiezone heeft achtergelaten, meldt Clarke. Dit elimineert de noodzaak van overlappingen en vermindert het benodigde aantal units aan materiaal.

Terrein

Water, gebladerte en vegetatie romdom een magazijn of distributiecentrum kan zowel de doeltreffendheid als het aantal valse alarmmeldingen van het detectiesysteem beïnvloeden. Er zijn nu volgens Sensurity echter slimme systemen op de markt die met behulp van Digital Signal Processing-algoritmes in staat zijn signalen uit de omgeving te onderzoeken en kalibreren om zo rekening te kunnen houden met veranderingen in deze factoren, zoals het schudden van bomen in de wind.

Budget

De kosten van een perimeter-inbraakdetectiesysteem zijn afhankelijk van het type systeem, dat kan variëren van een ‘plug-and-play’-versie tot een systeem op basis van glasvezelkabelsensoren met veel installatiewerk. Ook het aantal benodigde eenheden ter plaatse is van invloed op het kostenplaatje. Naast de installatiekosten moeten bedrijven volgens Sensurity ook rekening houden met de arbeidsuren voor onderhoud en valse alarmen. In deze context kunnen systemen met configuratie en onderhoudsmogelijkheden op afstand bijzonder nuttig zijn, vooral voor onbemande locaties.

Aangezien elke locatie anders is, raadt Sensurity facilitair managers aan een installateur hun locatie te laten controleren voor een beslissing genomen wordt, en om het systeem van hun voorkeur te testen alvorens het volledig te integreren.