Renewi profiteert van aanhoudend hoge recyclageprijzen

Renewi

Afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi profiteert volop van de hogere prijzen voor gerecyclede grondstoffen. Bovendien merkt het bedrijf ook dat er structureel meer vraag is naar deze secundaire grondstoffen.

Renewi is in 2017 ontstaan uit een fusie van de Shanks Group met de Van Gansewinkel Groep. Het beursgenoteerde bedrijf zamelt afval in en verkoopt gerecycled materiaal. Alleen al de hogere prijzen voor gerecyclede materialen leveren Renewi dit jaar naar verwachting 40 miljoen euro (ebit) aan extra inkomsten op, meldt het FD.

Minder afval door lockdowns

Volgens CEO Otto de Bont zijn de prijzen die de markt voor de tweedehands grondstoffen wil betalen nog altijd bijzonder gunstig. Papier, plastics en metalen zijn voor het bedrijf de belangrijkste afvalstromen. En hoewel de hoeveelheden afval in bijvoorbeeld de horeca door de lockdowns afnamen, maken de hogere prijzen dat verlies ruimschoots goed.

De Bont schrijft de gestegen prijzen toe aan ‘een samenloop van omstandigheden’. De coronacrisis veroorzaakte tekorten aan allerlei materialen, zoals bijvoorbeeld karton. Ook nam het aanbod van afval door de herhaalde lockdowns af. Bovendien kiezen bedrijven tegenwoordig vaker voor gerecycled materiaal. Niet alleen vanwege de lagere prijs, maar ook vanwege de impact op het klimaat.

Investeringen

Renewi heeft aangekondigd de komende jaren fors meer te gaan investeren en trekt daar in totaal 200 miljoen euro voor uit, aldus het FD. Het plan is om meer geld te steken in sorteerlijnen in België en ook komt er een heel nieuwe lijn voor het sorteren van kunststoffen in het Noord-Brabantse Acht.

Bron: FD