Renault roept auto’s terug voor aanpassing aan uitstootsysteem

Autofabrikant Renault roept meer dan 15.000 wagens terug. De actie volgt op een onderzoek waaruit blijkt dat het uitstootsysteem van de voertuigen om ‘een aanpassing’ vraagt, bericht het FD van 20 januari 2015.

Het gaat om modellen met een dCi-110 motor. Een woordvoerder van Renault ontkent echter dat 700.000 auto’s een software-update nodig zouden hebben, een suggestie die in verschillende media opdook. Wel verrichtten fraudeambtenaren twee weken geleden bij drie Renault-vestigingen in Frankrijk huiszoekingen wegens verdenkingen van fraude.

De Franse regering heeft inmiddels een speciale ‘onafhankelijke technische commissie’ ingesteld die de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van verschillende automerken moet onderzoeken. Deze commissie-Royal – vernoemd naar milieuminister Ségolène Royal – zou bij Renault relatief hoge NOx-waarden hebben vastgesteld.

Na de huiszoekingen daalde de koers van Renault vorige week met 20 procent. In een poging het publiek gerust te stellen, meldde Royal vervolgens dat er geen sjoemelsoftware aangetroffen was. De autofabrikant zou wel de uitstootnormen voor CO2 en NOx overtreden hebben, maar gefraudeerd was er niet.

Opel

Behalve Renault raakte ook Opel in opspraak. Sinds november vorig jaar zou de Duitse autofabrikant tijdens onderhoudsbeurten stiekem software-updates installeren bij de Opel Zafira 1600 diesel om zo de NOx-uitstoot omlaag te krijgen, toonde een reportage van de Vlaamse omroep VRT. Ook Opel zou zich zo schuldig maken aan het sjoemelen met software. Iets dat het concern zelf ontkent.